Upphovsrätt till andras berättelser

2021-07-31 i Immaterialrätt
FRÅGA
Hej Jag planerar att ge ut en bok som en samling av enskilda berättelse och intervjuer med privata personer. Har jag rätt att publicera någons berättelse ? I så fall - behöver jag en särskild tillstånd från upphovsmannen ? Muntlig eller skriftlig ? Jag tänkte själv genomföra intervjuerna och fråga om tillstånd att publicera . Vad gäller i sådana situationer ? Var kan jag vända mig för att försäkra mig att allt går rätt till ?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag tolkar din fråga som att du vill jag berättar om upphovsrätten omfattar andras berättelser.

Upphovsrätt

Den som skapar ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till det verket (URL 1 §). En skönlitterärt eller beskrivande framställning i skrift eller tal är ett exempel på ett sådant verk (URL 1 § p. 1). Den som har upphovsrätt ensamrätt att bestämma över verket (URL 2 §). Det gäller att framställa exemplar, till exempel en text som trycks som en bok (URL 2 §). Det gäller även att göra det tillgängligt för allmänheten, till exempel genom att publicera en bok (URL 2 §).

Överlåta upphovsrätt

Man får, helt eller delvis, överlåta sin upphovsrätt (URL 27 §).

Sammanfattning

Om det är ett litterärt eller konstnärligt verk så har upphovspersonen till den upphovsrätt, vilket betyder att den har ensamrätt på att bestämma hur verket används. Man kan överlåta den upphovsrätten.

Om du vill veta mer rekommenderar jag dig att vända dig till en jurist som arbetar med upphovsrätt eller annan immaterialrätt. Immaterialrätt är namnet på det rättsområde som handlar om bestämmelser om egendom som man inte alltid kan ta på men som ändå har ett värde, exempelvis en berättelse.

Du är välkommen att höra av dig igen om du fortfarande har frågor utifrån just dina omständigheter.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Felix Höglund
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (1017)
2021-09-20 Upphovsrätt för videospel
2021-09-20 Är det lagligt att sälja ett fotografi jag tagit på en nintendo gameboy om jag retuscherar bort loggan?
2021-09-12 Skildra kända varumärken på egna konstverk till försäljning
2021-09-06 Vad gäller kring företagsnamn?

Alla besvarade frågor (95869)