Uppdelning av kvarlåtenskap mellan arvingar

2017-02-17 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej ! Mamma är avliden .Pappa lever . Gemensamma barn jag och en bror .Mamma hade även ett barn utanför äktenskapet men han är dock avliden men det finns ett barnbarn , särkullsbarn . Föräldrarna äger en fastighet 50% var .Min fråga är hur många procent av hela fastigheten ärvs av särkullsbarnet ? Mvh // Malin
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Reglerna om arv finns i ärvdabalken (ÄB) (här). Eftersom din mamma är avliden har ni alla tre barn rätt till arv efter henne. Det betyder att ni tre har rätt till en tredjedel var av hennes halva av fastigheten, det vill säga ungefär 17 % av fastigheten. Det följer av ÄB 2:1 st. 2 (här) som stadgar att var bröstarvinge taga lika lott. Eftersom din mammas barn utanför äktenskapet är avliden har dennes barn, d.v.s. din mammas barnbarn, rätt till det arv som skulle tillkommit den avlidna föräldern, också enligt ÄB 2:1 st 2. Det kan även nämnas att din och din brors pappa har rätt att ärva er del av er mammas kvarlåtenskap, med fri förfoganderätt, enligt ÄB 3:1 (här). Ni får således rätt till efterarv efter er mamma vid er pappas frånfälle.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1223)
2021-09-18 Särkullbarns rätt till arv
2021-09-17 Kan mammas särkullbarn ärva pappas egendom?
2021-09-14 Vad händer om en make dör och har särkullbarn?
2021-09-14 ​Kan den efterlevande maken/makan bo kvar i det gemensamma huset när det finns särkullbarn?

Alla besvarade frågor (95761)