Uppdelning av giftorättsgods vid äktenskapsskillnad

2016-05-17 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
När min fru och jag köpte vårt hus så la jag in handpenningen på huset från min tidigare lägenhet jag ägde hon la inget nu skall vi skiljas vad gäller
SVAR

Hej, tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!
Huset kommer troligtvis att räknas som giftorättsgods. All egendom som inte är benämnd enskild egendom räknas som giftorättsgods enligt lag, se här. Egendom kan göras till enskild egendom via äktenskapsförord, testamente, gåvobrev med mera.

Om huset då är giftorättsgods så spelar det ingen roll vem som har köpt huset. Vid en skilsmässa ska allt giftorättsgods ingå och det ska delas upp mellan makarna enligt lag, se här. Egendomen ska då delas på hälften mellan makarna, det man får dra bort från denna summa är täckning för sina skulder (här). Detta är för att varje part står för sina egna skulder.

Sammanfattningsvis: Om huset är giftorättsgods så ingår det i en bodelning, huset ska då delas lika mellan makarna och det spelar ingen roll vem som köpt huset eller vem som står som ägare på huset. Har ni i äktenskapsförord skrivit att huset är din enskilda egendom ska huset däremot inte ingå i en bodelning.

Med vänlig hälsning

Hanna Gustafsson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (1021)
2021-03-05 Kan man fortsätta äga en bostadsrätt med lån gemensamt efter en skilsmässa?
2021-03-02 Vad ingår vid en skilsmässa
2021-02-28 Skrev över fastighet till fader efter skiljsmässa.
2021-02-26 Har ett EU-land rätt att vägra erkänna svensk äktenskapsskillnad?

Alla besvarade frågor (89960)