Undantagande av egendom från bodelning genom kontoöverföring

hej, min pappa är gift och har inte skrivit något testamente. Kvinnan har en del pengar efter att ha sålt sitt hus. När min pappa går bort, visst ärver vi honom då för det är väl hans pengar också fast dom finns på hennes konto? Vad händer ifall hon för över sina pengar till sin dotters konto när pappa dör så att det ser ut som om hon inte har några pengar? Ska jag anlita advokat i samband med hans död för att få ärva honom? Tacksam för svar.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Detta är en fråga som behandlar flera olika saker, både äktenskap och arv. Till och börja med behandlar jag de äktenskapliga aspekterna eftersom detta ska ske först i praktiken. Enligt äktenskapsbalken (ÄktB) ska bodelning alltid ske när ett äktenskap upphör (ÄktB 9 kap. 1 §). Enligt ÄktB 1 kap. 5 § upplöses äktenskap om ena maken dör. Om din far skulle dö skulle alltså först en bodelning behöva ske.

Vid bodelning skiljer man på enskild egendom och giftorättsgods. Endast giftorättsgods ska ingå i bodelningen. Som utgångspunkt är egendom som makar har tillsammans giftorättsgods om man inte har upprättat äktenskapsord eller att någon mottagit egendom med förbehåll att det ska vara enskild egendom. Man kan även i viss mån undanta helt personlig egendom, till exempel kläder, enligt ÄktB 10 kap. 2 §. Pengarna från försäljningen av huset borde således utgöra giftorättsgods och ska därför ingå i en bodelning mellan din pappa och hennes fru. Att de finns på hennes konto spelar ingen roll. Den delen som er far då får i bodelningen blir arvet efter honom. I arvet kommer det därmed ingå pengar från försäljningen av huset. Detta arv tillfaller sedan dig och eventuella syskon på pappans sida enligt ärvdabalken 2 kap. 1 §.

Frun ska inte kunna undgå att inkludera försäljningspengarna i bodelningen genom att inför bodelningen göra sig av med dem, till exempel genom att ge bort dem precis innan. När ett äktenskap upphör till följd av skilsmässa finns en regel i ÄktB 11 kap. 4 § som förhindrar att en make kan ge bort stora mängder giftorättsgods inom tre år från skilsmässan. En likadan regel finns dock inte när äktenskap upphör genom att ena maken dör. Det kan därför vara svårare att skydda sig mot att frun ger bort sina pengar i det här fallet.

Dock finns det sätt att skydda sig mot detta. Till exempel skulle man kunna ogiltigförklara överföringen av pengarna. För att det ska kunna utgöra en gåva skulle det krävas att frun överför pengarna till dottern med avsikten att det ska bli dotterns egna. Om frun däremot enbart överfört pengarna för att de inte ska ingå i bodelningen skulle de kunna sägas tillhöra henne fortfarande och därmed bli inkluderade i bodelningen.

Eftersom denna fråga kan vara ganska komplicerad skulle jag definitivt rekommendera att du anlitar ett juridiskt ombud om du känner dig osäker på att du kommer få ut det arvet du anser dig ha rätt till vid din fars bortgång. Lawline har en juristbyrå som hanterar dessa typer av frågor. Om du skulle ha intresse av att boka en tid eller lära dig mer om kan du gå in på http://lawline.se/boka.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!



Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Äktenskapsskillnad? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000