Påföljd ringa misshandel

2017-10-11 i Påföljder
FRÅGA
Hej.Pojkvän skriker, bråkar på mig i min lägenhet. Han trycker hårt med fingret mot bröstet. Han blir bortputtad utav mig,råkar få tag på hans hud, blir som nypning.Varpå han blir mycket arg,säger att jag ska inte nypa honom...han därefter håller tag i armen och slår 2slag med knuten näve på axeln. sedan råkar jag landa på golvet, troligtvis han släppt och jag dragit min arm bakåt..och jag ramlat =olycka. vi har ett mycket långt förhållande över 15år,bor separat pga. jag är funktionshindrad går med rollator,hemtjänst. Ringde polisen&pokvän kvar.Han erkände att han slog mig 2ggr, Dom anhöll honom i några timmar,han nykrade till(var mycket full) Han är helt ostraffad tidigare,inte ens en p-bot. *Blir han straffad? vilket straff kommer han få?*Om jag tar tillbaks anmälan blir det ringa misshandel då? Jag klarar inte av ifall jag blir den som skickat honom i fängelse enbart för att han är alkoholist och ja,han slog mig vilket är fel men han behöver vård inte fängelse, är detta en möjlighet? Jag vill inte att han får fängelse men jag var riktigt rädd,kände mig hjälplös då jag fysiskt inte kan slänga ut honom och eftersom han dricker mer och mer det senaste året och han vägrade gå och jag kände mig hjälplös. Kännt detta tidigare men inte sagt till polisen för jag vill verkligen inte att det blir värre. Men när han är nykter så är jag inte alls rädd för honom.(Han mkt stressad=Jobb,hjälpt mig m allt över10år sedan mina skador+hjälper sjuk mamma i annan stad 1-2ggr/månad)Mvh
SVAR

Hej,

Jag beklagar över det som skett i din situation.

Utifrån vad jag förstår låter det som en misshandel av ringa grad (två slag i axeln). Straffbestämmelsen för ringa misshandel återfinns i 3 kap. 5 § brottsbalken, vari straffet ligger på böter eller fängelse i högst 6 månader.

Jag är sedermera inte säker om åtal faktiskt har väckts i ditt fall då omständigheterna verkar oklara, men min gissning är att åklagare kommer ta upp fallet. Vad gäller din polisanmälan spelar det tyvärr ingen roll om du vill ta tillbaka den, ifall det finns erforderlig bevisning för att misshandeln har ägt rum (exempelvis genom att polisen har tagit bilder på dina blåmärken samt din pojkväns erkännande till brottet). Om ditt vittnesmål är avgörande i målet och du inte vill vittna mot honom kommer åklagaren sannolikt inte väcka något åtal alls.

Ifall bevisningen mot honom finns och åtal väcks regleras påföljderna genom 25-30 kap. brottsbalken. Med hänsyn till brottets art (misshandel), att detta är hans första brott samt brottets ringa grad, gissar jag på att han kommer få ett bötesstraff om ca. 50 dagsböter. Vad det totala beloppet blir i slutändan beror på hur hög hans inkomst är, varpå varje dagsbot kan sättas till ett belopp mellan 50 kr och 1000 kr (se 25 kap. 2 § BrB).

Slutsatsen är att du troligtvis inte har så mycket att oroa dig över. Åtal kommer inte att väckas om åklagaren inte har tillräcklig bevisning. Ifall åklagaren väcker talan riskerar han som värst ett högt bötesbrott. Fängelse är alltså inte aktuellt här.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?