Förskingring alt. stöld samt rätten att ta fingeravtryck

Hej.

Har gjort en fruktansvärd sak. Stumit från arbetsplatsen 13000 kr och tror att dem kmr på mig snart. Tar dem fingeravtryck för sådant? Vad är påföljden är 19år gammal

Lawline svarar

Hej!

Tack för din fråga!

Eftersom det av den givna informationen vare sig framgår huruvida Du haft det tillskansade i din självständiga besittning eller om någon form av vilseledande förekommit ter det sig närmast omöjligt att ge ett fullt korrekt svar. Nedan bortses från det fall att Du till följd av vilseledande fått egendomen i din självständiga besittning samt dylika skeenden, då det förefaller orimligt att gärningen varit av sådan karaktär. Vidare presumeras att ditt agerande varit uppsåtligt.

De brott som tycks mest sannolika är förskingring (se 10 kap. 1 § brottsbalken) alt. stöld (se 8 kap. 1 § brottsbalken).

Den huvudsakliga skillnaden mellan nämnda brott är den inledningsvis berörda frågan om besittning. Har Du vid tillägnelsen (då uppsåtet/viljan att tillägna sig pengarna uppkom) behörigen (ung. med lov) haft det stulna beloppet i din självständiga besittning rör det sig om förskingring, medan det motsatta förhållandet innebär att stöld begåtts.

Med självständig besittning avses något förenklat att Du haft ensam rådighet över (utövat kontroll över) pengarna. Så kan exempelvis vara fallet om Du i egenskap av kassör har hand om kassan. Att besittningen inte varit självständig behöver icke betyda att Du ej alls haft det tillägnade (pengarna) i din besittning; alla fall av sambesittning och dylikt som utesluter en fullt självständig besittning innebär också att brottet stöld begåtts.

Vilket straff som kan komma att följa är väldigt svårt att avgöra utan alltför ingående kunskap om din person. Nämnas bör att det för såväl förskingring som stöld föreskrivs fängelse i högst två år, men att Du p.g.a. din låga ålder högst sannolikt inte skulle dömas till detta straff (se i synnerhet 30 kap. 5 § brottsbalken), utan något lindrigare.

Vad gäller rätten att ta och jämföra fingeravtryck följer av 28 kap. 14 § rättegångsbalken och 1992 års förordning om fingeravtryck m.m. att sådana får tas av den som är anhållen eller häktad samt andra då utredning om brottet därmed kan vinnas samt för brottet är föreskrivet fängelse. I det förevarande fallet är det därmed fullt möjligt att fingeravtryck tas om detta bedöms kunna föra utredningen framåt.

Slutligen vill jag uppmana dig att återlämna pengarna till din arbetsgivare då detta kan påverka eventuell påföljd i mildrande riktning (åtalsunderlåtelse kan inte uteslutas, se 20 kap. 7 § rättegångsbalken) och förstås vore moraliskt korrekt. Att hoppas på att undgå upptäckt är förkastligt då det kan påverka din psykiska hälsa negativt och bör därför undvikas.

Brottsbalken finner Du här, rättegångsbalken här och förordning (1992:824) om fingeravtryck m.m. här.

Vänligen,

Gustaf WiklundRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Förskingring och annan trolöshet, 10 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo