Tillfälligt boende vid hemlöshet

Hejsan. Är det min kommun/socialen som ska jag hjälpa mig med tillfälligt boende om jag blivit hemlös?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ja, det är precis som du säger. socialtjänsten finns som stöd för hemlösa personer tillsammans med respektive kommun. Via socialtjänsten har en hemlös person rätt till bistånd om man inte själv kan tillgodose sina behov (4 kap. 1 § Socialtjänstlagen SoL). För att en person ska ha rätt till bistånd förutsätts att hen gör vad som är möjligt för att själv kunna försörja sig. Om du står till arbetsmarknadens förfogande har du också rätt till bistånd, i de fall du inte själv kan försörja dig. I vissa fall kan du också ha rätt till bistånd trotts att du inte står till arbetsmarknadens förfogande. Biståendet behöver inte vara i form av pengar, utan kan också ges i form av vård eller tillfälligt boende. Det tillfälliga boendet ska tillförsäkra den enskilda en skälig levnadsnivå och målet är att den utsatta med hjälp av bidraget tillslut ska få ett självständigt liv.

Kommunerna svarar för socialtjänsten inom sitt område och har det yttersta ansvaret för att enskilda får stöder de behöver (2 kap. 1 § SoL)

Som hemlös ska du alltså vända dig till socialtjänsten för att få et tillfälligt boende.

Hoppas att det löser sig för dig. Lycka till!

Vänligen,

Rebecca NilssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Förvaltningsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000