FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt19/11/2016

Tillåtet att öppna sitta myndiga barns oöppnad post?

Hej, min fråga gäller att mitt barn som är 18 år och är skriven hemma hos mig, nu håller sig borta och min fråga är: vad gör jag med dennes post? Jag vet att det kommer räkningar och kallelser. Kan jag öppna dessa och betala så inte "hen" får betalningsanmärkningar?

Hälsningar
en orolig mamma

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Föräldrar har enligt Föräldrabalkens (FB) 6 kap 1 § vårdnaden för sina barn tills de är myndiga. Enligt FB 7 kap 1 § har föräldrarna underhållsskyldighet och ekonomiskt ansvar tills barnet fyllt 18 år eller tills barnet gått ut gymnasiet (dock längst till barnet är 21 år) Eftersom ditt barn är över 18 år och inte verkar gå i skolan, har du inget ekonomiskt ansvar.

Ditt barn anses i samhällets ögon vara en vuxen med samma skyldigheter att betala sina räkningar, det har ingen betydelse att hen bor hemma och är folkbokförd hos dig.

Jag förstår att oöppnad post medför problem och oro för dig då du fortfarande vill hjälpa ditt barn. Du får endast öppna posten om du har ditt barns samtycke, annars är det olagligt. Det räknas då som brytande av post- eller telehemlighet och är straffbart enligt Brottsbalken 4 kap 8 §.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000