Testamentera till barnbarn

2016-06-16 i Enskild egendom
FRÅGA
HejVi håller på att skriva ett inbördes testamente, där vi skriver att kvarlåtenskapen skall tillfalla våra två bröstarvingar.Nu kommer frågan ska vi ta med att barnbarnen tilldelas tillgångarna som efterarv när bröstarving gått bort, för att inte detta skall gå till dotterns make ??
SVAR

Hej och tack för din fråga till oss på Lawline!

Era tillgångar tillfaller era bröstarvingar då de är först i arvledet, se 2 kap. 1 § ärvdabalken. Om ni i testamentet testamenterar allt till era bröstarvingar som enskild egendom kommer inte dotterns arvslott tillfalla dotterns make utan hennes bröstarvingar vid dotterns bortgång, se 7 kap. 2 § äktenskapsbalken.

Dina barnbarn kommer inte kunna få ut något från ett testamente eller arv innan de har fyllt 18 år enligt 9 kap. 1 § ärvdabalken. Deras vårdnadshavare kommer att förvalta allt de ärver tills de har fyllt 18 år.

När ni skriver ett testamente tänk på att uppfylla formkraven som finns listade i 10 kap. ärvdabalken. Det ska exempelvis vara två vittnen och de får inte vara jäviga.

Jag rekommenderar er alltså att testamentera er dotters arvslott som enskild egendom till henne för att det sedan ska tillfalla barnbarnen och inte er dotters man.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Greta Apelman
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Enskild egendom (372)
2020-07-29 testamentera arv som barnens enskilda egendom
2020-07-27 Omfattas ärvd egendom vid skilsmässa?
2020-07-24 Måste man dela ett arv vid skilsmässa?
2020-07-21 Kan barnets make få delar av arvet vid skilsmässa?

Alla besvarade frågor (82667)