Testamentera egendom till särkullbarn
Hej!
Vi är sambo och jag har 3 barn sedan tidigare och min sambo har två (inga är gemensamma).
Fråga: Kan våra tillgångar i gemensam bostadsrätt och landställe fördelas på fem lika delar så att barnen ärver lika mycket via ett testamente eller liknande. Därmed likställs barnen och det blir rättvist.
Med vänlig hälsning
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar din fråga som att du vill veta hur du och din sambo kan skriva ett testamente till förmån för era respektive särkullbarn för att säkerställa en likadelning av egendomen efter er bortgång. Regler om detta finns i Ärvdabalken (ÄB).
Den som har fyllt 18 år får förordna om sin kvarlåtenskap genom testamente (9 kap. 1 § ÄB). Regler kring hur ett testamente ska upprättas för att vara giltig återfinns i 10 kap. ÄB. Det finner inget som hindrar er från att skriva hur ni vill att er kvarlåtenskap ska fördelas efter er bortgång, men däremot finns det regler i 3 kap. ÄB som innebär att era respektive särkullbarn inte måste följa det ni skrivit i testamentet.
Enligt huvudregeln i 3 kap. 1 § ÄB ärver makar varandra, dock finns ett undantag för särkullbarn som anger om att särkullbarnet väljer att INTE avstå sitt arv till förmån för makan och invänta även dennes bortgång, så ska särkullbarnet få ut sin arv på en gång.
Särkullbarnet kan då kräva att få ut sin laglott, vilket är hälften av den arvslott barnet skulle ha fått om testamente saknats enligt 7 kap. 1 § ÄB. Denna rätt går inte att hindra genom att skriva ett testamente.
Jag råder er därför att prata med era respektive barn och se om ni kan komma överens hur egendomen ska fördelas. Ni kan skriva ett testamente med den fördelning av kvarlåtenskapen som ni önskar ska ske för att tydliggöra detta och se till att alla vet hur ni vill att det ska ske. Sammanfattningsvis så har ett särkullbarn alltid rätt att utfå sin laglott oavsett om ett testamente finns eller ej.
Hoppas ni fick svar på er fråga!
Med vänlig hälsning