Testamentera bort egendom till något av barnen - de andra barnens laglott
Hej!
Vi funderar på att ev adoptera ett ensamkommande flyktingbarn. Nu är ju adopterade också bröstarvingar. Kan man testamentera bort allt utom laglotten och vad ingår i laglotten? Vi har två gemensamma biologiska barn.
MVH
Lawline svarar
Hej, stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Reglerna om arv och testamente hittar ni i Ärvdabalken (ÄB).
Det stämmer att bröstarvingar tillhör den första arvsklassen och att de alltså ska ärva er föräldrar i första hand (2 kap. 1§). Det står er dock fritt att istället testamentera bort egendomen om ni skulle vilja (9 kap. 1§).
Bröstarvingar kan inte helt bli av med sitt arv genom laglotten
Trots testamentsfriheten finns ett skydd för bröstarvingar i form av den så kallade laglotten. Bröstarvingar alltid har rätt att få ut sin laglott (7 kap. 1§). För att bröstarvingen ska få ut sin laglott krävs det dock att denne påkallar jämkning av testamentet inom 6 månader från det att den tagit del av testamentet (7 kap. 3§).
Hur stor är laglotten?
Laglotten utgör hälften av arvslotten, dvs. det arv som i vanliga fall utgår till bröstarvingen (7 kap. 1§). Om det nu gäller 3 barn skulle arvslotten alltså vara 1/3 var av kvarlåtenskapen. Laglotten som skulle utgå blir då hälften av arvslotten (1/3), vilket i det här fallet skulle innebära 1/6 av kvarlåtenskapen.
Tar vi ett exempel med siffror skulle det se ut så här: antag att kvarlåtenskapen är 60 000 kr och antalet barn är 3. Arvslotten skulle då vara 20 000 kr (1/3 var). Laglotten som kan fås ut är hälften av det. Laglotten är således 10 000 kr (1/6).
Viktigt att tänka på vid upprättande av testamente
När ni skriver ett testamente måste vissa formkrav vara uppfyllda för att det ska vara giltigt. Det ska vara skriftligt och testatorns underskrift ska bevittnas av två vittnen (10 kap. 1§).
Hoppas att det här var till hjälp! Återkom gärna vid fler frågor.
Med vänlig hälsning,