Testamente

2016-12-17 i Testamente
FRÅGA
Hejsan! Vad gäller vid dödsfall av ett barn då den ena föräldern är död och det finns ett testamente där allt skall gå till den döde förälderns familj. Borde inte den kvarlevande föräldern ha rätt till en del,som arvslott?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline!

Gällande testamente måste det ha uppfyllt formkraven som finns i Ärvdabalkens 10 kapitel, där det bland annat föreskrivs att det ska vara upprättat skriftligen, två vittnen, samt underskrift. Är det ett giltigt testamente, och detta obestridligen var ett otvetydigt tillkännagivande av testatorns vilja, kommer den bortgångnas egendom delas enligt testamentet.

Är det så att den bortgångna hade barn kommer dessa bröstarvingar kunna få ut en laglott (hälften av en arvslott) trots testamentet, det framgår dock ej av frågan att så skulle vara fallet.

Gällande den andra föräldern kommer denna inte få ut någonting direkt, och troligtvis inte i efterhand då det ej verkar som av det du lagt fram, att det föreskrivs om sekundosuccession (föreskrift om att egendomen ska gå vidare efter testamentestagarnas död). Det som föreskrivits i testamentet kommer att gälla, och testamentestagarna kommer få egendomen med full äganderätt, om ingenting föreskrivs.

Hoppas svaret hjälpte dig, och ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2735)
2021-01-27 Generellt om testamente och hur ett skifte går till
2021-01-26 Hur kan jag undanta arv från utmätning?
2021-01-26 Testamente till personer bosatta utomlands
2021-01-26 Fördelning av efterarv mellan gemensamma bröstarvingar och särkullbarn

Alla besvarade frågor (88531)