Tänkbart straff vid våld mot tjänsteman
Min lillebror, 22 år, har blivit dömd för våld mot tjänsteman efter en incident när han var rejält påverkad av både alkohol och smärtstillande mediciner. Han har sedan tidigare en vilkorlig dom och har hamnat i fyllecell fler gånger än jag kan räkna.
Han har ett jobb som han sköter men när han är ledig och dricker så går det alltid utför.
Han har nu tagit kontakt med beroendeenheten för att få hjälp med sitt missbruk.
Som en väldigt orolig storasyster så undrar jag nu vad han kan tänkas få för straff?
Han har stora problem med psykisk ohälsa, kan det mildra straffet på någon vis?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!
För brottet våld mot tjänsteman är straffet böter eller fängelse i högst två år, eller i grova fall fängelse i lägst sex månader och högst fyra år, 17 kap. 1 § Brottsbalken. Eftersom domstolen gör en enskild bedömning för varje enskilt fall är det svårt att säga exakt vad straffet kommer att bli för din bror, men det finns vissa bedömningspunkter som kan tänkas ge ledning gällande vad straffet kan tänkas bli.
Tidigare brottslighet kan påverka straffet
Vid straffmätningen tas bland annat hänsyn till tidigare brottslighet. Om det är så att tidigare brottslighet har skett relativt nyligen och har varit av liknande art som brottet våld mot tjänsteman är det något som talar för ett hårdare straff, 29 kap. 4 § Brottsbalken.
Något som kan tänkas lindra straffet skulle vara om det görs en bedömning att din bror inte kunnat inse gärningens innebära eller följderna av hans handlande på grund av en allvarlig psykisk störning eller liknande, där det ev. är möjligt att faktorer som hans medicinering, psykiska ohälsa och missbruk kan tänkas väga in i bedömningen.
Eventuellt kan det finnas skäl för skyddstillsyn
Det är även möjligt att det kan tänkas finnas skäl att tala om skyddstillsyn istället för fängelse i och med den problematik som du beskriver kring missbruket då detta tycks ha varit en bidragande faktor till brottet. Din bror behöver då även vara villig att genomgå lämplig behandling. Skyddstillsynen kan även kombineras med samhällstjänst, böter och fängelse i vissa fall, 30 kap. 9 § Brottsbalken.
Det är dock som sagt en högst individuell bedömning som görs av rätten, men detta kan vara några punkter som kan ge lite ledning för er del.
Hoppas att ni fick hjälp med er fråga!
Vänliga hälsningar,