Tagen för snatteri, vad händer nu?

2017-10-28 i Påföljder
FRÅGA
Hej !Jag har blivit tagen för snatteri två gånger. Första gången erkände jag och fick strafföreläggande böter. Denna andra gång har jag inte erkänt. Jag blev rädd o visste inte vad jag skulle säga. Vad händer nu ? Kan jag bli dömd till fängelse ?Blir det förhör ? Om det blir böter, blir böterna högre än sist.Kan jag ringa in och erkänna nu ? Jag är så orolig, kan inte sova el äta.
SVAR

Hej, och tack för din fråga!

Straffet för snatteri, eller ringa stöld som det numera heter, är böter eller fängelse i upp till sex månader. Det är dock väldigt ovanligt att fängelsestraff döms ut för snatteri utan det klart vanligaste är att det blir böter, förutsatt att ärendet går hela vägen till en rättegång. Vad straffet blir och hur processen kommer att gå beror väldigt mycket på vad det är som du ska ha tagit och hur bevisningen ser ut. Du kan absolut erkänna brottet om du vill det, och du kommer ändå att kallas till förhör där du får berätta din version av vad som hänt om inte utredningen läggs ner.

Vad straffet kommer att bli beror mycket på värdet på det som tagits, och det är svårt att säga någonting om hur det kommer att bli. Att begå liknande brott flera gånger kan däremot göra att straffet sätt något högre än vad det annars hade gjort.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1573)
2021-09-16 När gallras uppgifter från belastningsregistret?
2021-09-09 Råder ett fängelseförbud om en brottslig gärning begåtts under allvarlig psykisk störning?
2021-08-31 För vilka påföljder gäller 2/3 regeln?
2021-08-31 Kan man bli av med körkortet om man gör sig skyldig till stöld?

Alla besvarade frågor (95665)