Syskonsons rätt till testamenterad kvarlåtenskap
Min faster har dött och testamenterat allt till en simklubb, hon har inga egna barn eller syskon vid livet (min far). Har jag som syskonson något rätt att protestera om att jag inte får ärva något?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder till Lawline med din fråga!
Den legala arvsordningen, som regleras bland annat i 2 kap. 2 § ärvdabalken, anger att om den avlidne inte efterlämnade egna barn går arvet till den, så kallade, andra arvsklassen, där bland annat arvlåtarens syskonbarn ingår. Däremot åsidosätts den legala arvsordningen genom arvlåtarens testamente. Kvarlåtenskapen efter din faster kommer då att fördelas i enlighet med hennes (testatorns) vilja i testamentet. En grundläggande regel i svensk rätt är att testators vilja ska respekteras, enligt 11 kap. 1 § ärvdabalken. Däremot kan inte testatorn göra sina barn arvlösa, enligt 9 kap. 2 § ärvdabalken. Denna bestämmelse gäller alltså enbart testators barn och inga andra släktingar. Eftersom din faster inte hade några egna barn var hon fri till att testamentera hela sin kvarlåtenskap till valfri mottagare (testamentstagare). Om din faster inte testamenterade någon del av sin kvarlåtenskap till dig så kommer du att bli arvlös i hennes dödsbo.
För att ogiltigförklara ett testamente måste en arvinge väcka klandertalan mot testamentstagaren vid domstol och göra det inom sex månader från delgivningen, enligt 14 kap. 5 § ärvdabalken. För detta krävs dock en ogiltighetsgrund enligt 13 kap. ärvdabalken. Det betyder att du behöver yrka på, och kunna bevisa, att din faster inte var behörig att testamentera bort kvarlåtenskapen eller att testamentet är behäftat med formfel, att testamentet upprättats under påverkan av permanent eller tillfällig psykisk störning, eller att din faster blev utsatt för obehörig påverkan genom missbruk av hennes eventuella oförstånd, viljesvaghet eller beroendeställning.
Om du väljer att väcka klandertalan kommer du att behöva juridisk representation av en jurist eller advokat. Den här typen av mål är dock väldigt svårt att vinna om man inte är barn eller make till testatorn, varför det kan vara klokare att avstå från att inleda en sådan process, som är förenad med höga kostnader. Om du ändå känner att du vill diskutera det ytterligare är du välkommen att kontakta våra jurister för personlig rådgivning (klicka här för mer information).
Hoppas att du har fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,