Syskons rätt till arv när egendom testamenterats bort

2017-11-06 i Laglott
FRÅGA
HejVi är 4 syskon med samma fader och med två olika mammor.Nu har fadern gått bort och efterlämnat ett testamente som är 10 gammalt och alla syskonen hade en bra relatin med varann och med fadern. I detta testamente lver låter han sitt hus/ fastigheten till barn nr 3. Resterande ska delas på 4. Hur ska barn nr 1 & 2 göra för att överklaga detta? Är det så att barn nr 3 får halva fastigheten och den andra delen ska delas på 4? Hur fungerar det? Då måste ju syskon nr 3 köpa ut de andra barnens andelar eller måste fastigheten säljas och då att barn nr 3 får 50% och de andra 50 % får dela på 4?Detta är första gången som jag är med i ett arv och vill att det ska gå rätt till då barn 3 och 4 bara vill tjäna så mycket de kan på allt.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om hur arv ska fördelas finns i ärvdabalken. I 7 kapitlet 1 § återfinns regeln om laglott. Laglotten innebär att en bröstarvinge, alltså den avlidnes barn, alltid har rätt till hälften av arvet. Resterande del får den avlidne fritt förfoga över genom testamente.

Eftersom ni är 4 syskon har vardera syskon rätt till 50%/4 = 12,5% av det totala arvet.

Totalt kan alltså ett enskilt syskon i ert fall alltså erhålla 62,5 % (50 + 12,5) av arvet utan att era laglotter kränks. Är huset värt en större del av arvet än så, har ni andra syskon rätt att klandra testamentet för att erhålla er laglott, enligt 7 kapitlet 3 §. Detta ska ske inom 6 månader från att ni delgetts testamentet.

Min rekommendation är därför att ni undersöker hur stor det av det totala arvet huset utgör, och om ni andra syskon inte kan få ut er laglott bör ni snarast klandra testamentet.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (859)
2021-09-08 Kan man minska sin förmögenhet innan sin död så att de egna barnen ärver mindre?
2021-08-31 Hur begär man sin laglott ?
2021-08-31 Kan en förälder göra sitt barn arvlös?
2021-08-31 Testamente som utesluter bröstarvinge

Alla besvarade frågor (95724)