Subjektiva rekvisit vid snatteri

Hej! Jag har en fråga gällande rekvisiten vid snatteri. Om man tex stoppar på sig varor i en livsmedelsbutik för att de inte får plats i korgen och sedan glömmer att betala för en vara och sedan går ut ur butiken, men sedan stoppar en vakt en och då kommer man på att man glömde ta fram en vara. Kan man då bli skyldig till snatteri med oaktsamhet som de subjektiva rekvisitet? Eller måste man ha uppsåt till snatteri?

Lawline svarar

Hej Caroline, och tack för din fråga!

Alla brott måste, om inte annat är särskilt föreskrivet, begås med uppsåt, enligt brottsbalken (BrB) 1 kap 2 §. När det gäller snatteri ska man inte bara ha uppsåt till själva tillgreppet, man ska också ha uppsåt att göra saken till sin (BrB 8 kap 1-2 §§).

Vad innebär då uppsåt? Direkt uppsåt föreligger om man när man stoppar på sig varorna syftar till att tillägna sig varorna utan att betala för dem. I svensk rätt finns även något som kallas likgiltighetsuppsåt. I det här fallet skulle den innebära att man inte när man stoppar på sig varorna har som syfte att begå snatteri, men inser att det finns en risk att man skulle glömma betala varorna. Trots att man inser den risken stoppar man på sig varorna, man är alltså likgiltig inför risken att man ska glömma betala varorna. 

Om man däremot under hela händelseförloppet planerat att betala för varan, och helt på grund av oaktsamhet glömt att göra det, har man inte gjort sig skyldig till snatteri.

BrB hittar du https://lagen.nu/1962:700.

Hanna LundqvistRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Stöld och rån m.m., 8 kap BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo