Strikt ansvar för skador orsakade av hund

FRÅGA
Vår framtida avelstik blev omkull sprungen av en stor hund för några veckor sedan. Vilket resulterade i patellaskada samt ligamentskada.Enligt rasstandaren får man inte avla på en hund som har patellagrad 2.(Vår hund fick patellagrad 3, har tidigare varit fri) Kan vi kräva skadestånd för förlorat avelsvärde? Det har varit en dyr historia att ta fram denna avelstik samt blir det en stor ekonomiskförlust då hon inte kan användas i avel.Tacksam för svar!
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Skador som orsakas av hundar regleras i Lagen om tillsyn över hundar och katter här

Av 19§ framgår att ansvaret för skador orsakade av en hund är strikt, det betyder att den som äger eller nyttjar hunden är ansvarig för skador som hunden orsakar oavsett om skadan beror på något som kan läggas ägaren till last eller om det är en ren olyckshändelse.

Däremot måste du visa att skadan på din hund beror på att den blev påsprungen av den andra hunden. Du har alltså bevisbördan för att det finns ett samband mellan att din hund blev omkullsprungen av den andra hunden och de skador som sedan uppstod på din hund.

Ett alternativ till skadestånd är ju att du hör av dig till ditt försäkringsbolag som kan betala ut ersättning till dig och sen kan de i sin tur vända sig till hundägaren och kräva denne på motsvarande belopp

Hoppas att detta besvarade din fråga

Vänligen

Björn Eriksson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skadeståndssansvar för djurägare (403)
2020-07-07 Skadeståndsansvar och omhändertagande av hundar
2020-07-06 Vem bär ansvaret om ens hund biter någon?
2020-06-24 Grannens hund tar sig in i vår trädgård och har betäckt vår tik, vad kan vi göra
2020-06-22 Hundägares ansvar

Alla besvarade frågor (81803)