Straff vid synnerligt grovt narkotikabrott

2017-06-28 i Narkotikabrott
FRÅGA
Hej! Min vän blev indragen i ett stort narkotikabrott (synnerligen grovt) Satt häktad 5 månader. Efter sista rättegången i måndags blev hon släppt i väntan på dom. Min fråga-Kan hon ändå få tex 6 års fängesle eller får man då max 1-2 år? Finns några riktlinjer kring dom om man blir släppt? Mvh
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag tolkar din fråga som att du undrar om hon kan dömas enligt straffskalan för synnerligt grovt narkotikabrott trots att hon blev släppt i väntan på dom. Svaret är ja.

Bara för att hon suttit häktad men nu har släppts innebär det inte i teorin att hon inte kan finnas skyldig till narkotikabrottet och ifall hon döms lär det ske inom den aktuella straffskalan (6-10 år, enligt 3 § narkotikastrafflagen). Det finns alltså inte några regler om att straffet ska bli lägre än den aktuella straffskalan bara för att personen släpps från häktet i väntan på dom.

Det faktum att hon redan varit häktad i 5 månader gör dock att denna tid dras av från det straff som domstolen bestämmer.

Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp!
Med vänlig hälsning,

Jonas Wester
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Narkotikabrott (541)
2021-07-29 Är det olagligt att ha gabapentin i kroppen?
2021-07-27 Kan man ta med icke godkänd medicin in i Sverige?
2021-07-27 Får man ta med medicinsk marijuana till Sverige?
2021-07-22 Tidigare brottslighet påverkan på val av påföljd

Alla besvarade frågor (94371)