FrågaSTRAFFRÄTTStöld och rån m.m., 8 kap BrB27/11/2019

Straff för ringa stöld

Min väninnas mormor som är 65 år har stulit varor på Hemköp för 137 kr. Polis blev tillkallad men hon kunde inte förhöras på plats. Hon blev inkallad till polisstationen för förhör. Hennes mormor har börjat få minnesproblematik och är just nu under utredning har varit inneliggande på neurologen bland annat. Hon hade då sagt att hon inte minns att hon hade lagt varorna Men Någon vecka senare fick hon en stämningsansökan, åklagaren hade då valt att ta det till rättegång. Vad kan hända nu? Dem är jätte oroliga för att hon ska få fängelse? Kan det hända? Hon har aldrig gjort något sånt innan eller något annat, har inget i belastningsregistret. Ska dem ta med sig journaler och liknade för att visa rätten att det faktiskt kan vara så att hon verkligen hade glömt bort att hon la varorna i väskan? Hon ljög ju inte i förhör. Hjälp snälla...

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline!

En allmän förutsättning för att brott ska anses ha blivit begånget är att den anklagade personen hade uppsåt till sitt handlande. Att ha uppsåt innebär lite enkelt uttryckt att man är medveten om vad man gör. Skulle det vara så att din väninnas mormor har en minnesproblematik som är så allvarlig att hon genuint glömde att hon hade varor på sig så skulle man kunna argumentera för att hon saknade uppsåt att begå stöld när hon gick ut från butiken utan att betala. Ett läkarintyg som kan påvisa en så allvarlig minnesproblematik skulle då kanske kunna hjälpa henne i en rättegång. Det är däremot inte helt säkert att det skulle godtas. Du nämner exempelvis att hon la varorna i sin väska och inte i en vanlig korg som man brukar göra när man handlar, det skulle kunna tala till hennes nackdel på så sätt att åklagaren kan hävda att hon från start hade avsikt att stjäla. Jag kan tyvärr inte säga på förhand vad utfallet definitivt skulle bli.

Oavsett om hon befinns skyldig eller inte så kommer fängelse definitivt inte att komma på fråga. En stöld beträffande ett så lågt värde som 137 kr räknas som en ringa stöld och kommer inte kunna resultera i mer än ett lägre bötesbelopp.

Med vänliga hälsningar

Lawline RådgivareRådgivare
Hittade du inte det du sökte?