Straff för olaga hot och sexuellt ofredande

2019-08-31 i Påföljder
FRÅGA
Om en person under mer än 15 ggr utsätter någon för olaga hot och sexuellt oftedande!Vilket blir det troliga straffet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad som blir den exakta påföljden är alltid mycket svårt att svara på. Jag har dock läst lite rättsfall för att kunna göra en "kvalificerad gissning" i sammanhanget. I rättsfall där personer dömts för dessa båda brott har rätten exempelvis dömt en mycket ung person till ungdomstjänst och skadestånd. För äldre personer=vuxna tycks cirka två-tre månaders fängelse samt skadestånd vara vanligast i sammanhanget.

Maxstraffet för sexuellt ofredande är två år och maxstraffet för olaga hot är ett år, men det är alltså sällan så höga straff döms ut i praktiken. Då det i din fråga tycks ha skett mer än 15 gånger kan dock detta antal påverka straffet i skärpande riktning. Om inte förövaren i din fråga är väldigt ung skulle straffet därmed tänkas vara upp mot ett års fängelse samt såklart även skadestånd. Mer än så är dock knappast troligt enligt undertecknad, åtminstone inte i normalfallet.

Hoppas du känner att du fått lite vägledning gällande din fråga!

Sebastian Näslund
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AA72Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-02 13:53
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1099)
2019-10-17 Kan man bli av med vårdnaden för sitt barn om man begår brott?
2019-10-06 Vad definieras som återfall i brott och när beaktar domstolen detta?
2019-10-05 Påföljd för bilförare med narkotika i kroppen
2019-10-04 När försvinner en prick ur belastningsregistret för en person under arton år?

Alla besvarade frågor (73867)