Stöld när man glömmer betala varor i butik

FRÅGA
Hej! En nära anhörig är misstänkt för att ha tagit varor för ca 300-400kr på sitt jobb i butik. Hen handlade 2 kassar mat och vid betalningsprocessen i självscanningskassan hände något, hen blev distraherad, och hen missade att betala kasse 2. När hen gick hem för dagen kom ett vaktbolag och kollade kassarna och märkte så klart att kasse 2 ej var betald. Först var chefen på det klara med att det var ett misstag men eftersom ett vaktbolag är inblandat gick det till högre instans och nu är min anhöige misstänkt för att ha stulit på jobbet och är avstängd från vidare jobb och skall på samtal nästa vecka med regionkontoret. Vad händer nu rent juridiskt? Är det snatteri, stöld eller kan man åberopa att man är oskyldig men klantig. Kassen betalades dagen efter händelsen.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Angående vilken typ av brott det är frågan om är det mest sannolikt en ringa stöld (vilket tidigare kallades snatteri). Allt som har hänt i varje fall ska vägas in när man avgör om det är fråga om stöld enligt 8 kap 1 § Brottsbalken (BrB) eller ringa stöld enligt 8 kap. 2 § BrB. En vägledande gräns för när en ringa stöld övergår till en stöld brukar vara ca 1000 kr.

En viktig del av brottet är det så kallade uppsåtet som måste vara uppfyllt, vilket innebär att man måste ha någon form av avsikt att begå brottet. För att då begå en stöld måste man åtminstone ha en likgiltig inställning till handlandet och effekten av sitt handlande. Alltså måste man då inse att det finns en hyfsad risk att man kommer att glömma att betala men ändå plockar på sig varorna. I din fråga verkar det som personen helt enkelt glömt bort att betala och då har man inte haft uppsåt till stöld eller ringa stöld och ska därmed inte dömas för brottet. Åklagaren ska visa att personen har haft uppsåt, vilket den inte kommer lyckas med om allt i din fråga faktiskt stämmer. Skulle ärendet gå vidare kan man självklart hävda klantighet.

Angående exakt vad som händer juridiskt beror helt på vad de väljer att göra. Om händelsen polisanmäls kommer en åklagare att titta på situationen och se om det är någon mening att gå vidare med fallet. Om det är som du beskriver i din fråga har arbetsplatsen inte heller rätt att avskeda/säga upp personen om det endast rört sig om ett misstag då en uppsägning/avskedande måste vara sakligt grundad enligt 7 § i lagen om anställningsskydd.

Kort sammanfattning
Detta skulle kunna utgöra ringa stöld men åklagaren ska då visa att personen har haft uppsåt, vilket den enligt din beskrivning inte har haft utan personen har endast varit "klantig". Personen kan då inte dömas för brott i det här fallet och inte heller sägas upp eller avskedas.

Hoppas du fick svar på din fråga!
Med vänliga hälsningar,

Marcus Karlsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (617)
2020-07-30 Hur mycket kan man få i böter för ringa stöld?
2020-07-30 Kan man fällas för ringa stöld trots nekande och brist på bevis?
2020-07-28 Utlöser byte av lås något straffansvar?
2020-07-28 Förbjudet att låsa ute sammanboende?

Alla besvarade frågor (82577)