Stöld från dödsbo

FRÅGA
Får en dödsbodelägare av fem gå in i ett låst förråd och plocka med dig han tycker är hans? När en förälder delar alla saker från mammas dödsbo så borde väl alla våra med och dela upp. Vår advokat i dödsboet ha d inte godtaget de. Men bror ghotfr d ändåMvh
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Det är korrekt som du säger, det ska fördelas lika mellan samtliga dödsbodelägarna den egendom som finns i dödsboet. Tills så skett är dödsboet ägare till egendomen, som egen juridisk person. Precis som en annan juridisk person, såsom kanske ett aktiebolag, så kan man stjäla från dessa. Stöld är ett brott och regleras i 8 kap 1 § Brottsbalken. I detta fall är det tydligt att alla rekvisiten är uppfyllda, dösbodelägaren har tagit något som inte är hans utan tillåtelse att göra så, och han har gjort detta med meningen att det ska bli hans.


Sålunda så kan han tvingas att lämna tillbaka egendomen han tagit, antingen genom att ni med detta i åtanke frågar honom att lämna tillbaka egendomen tills den kan fördelas på korrekt sätt. Skulle han inte gå med på detta kan ni påkalla åklagares uppmärksamhet, vilket också kan fungera som påtryckningsmedel så att ni inte behöver gå till process. Det går också att på egen hand föra vissa brottmålstalan eller en göra en vanlig stämningsansökan vid allmän domstol, men detta är en långsam och kostsam process som ni gör bäst i att undvika i största möjliga mån.


Jag hoppas att jag kunde vara till hjälp, skulle ni ha fler frågor är du åter välkommen till Lawline!
Mvh

Björn Gunnarsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (719)
2021-08-01 Egenmäktigt förfarande och handräckning
2021-07-28 Vad är skillnaden på stöld och bedrägeri?
2021-07-22 Påföljd vid stöld och grov stöld
2021-07-19 Godkänna strafföreläggande vid ringa stöld

Alla besvarade frågor (94568)