Spelvinster och inloggning

2020-05-01 i Avtal
FRÅGA
Hej, jag hittar inga lagar i Sverige som säger att det är olagligt att spela på t ex vänners konton och använda casinobonusar? Jag och min vän vill använda hans personnummer ihop för att spela på välkomsbonusar då vi spelar slots på t ex leovegas.se . Vi betalar ju lika mycket då, och splittar vinsten. Oftast är det nog jag som kommer spela hemifrån på hans konto när han är och jobbar. Bryter detta mot svensklag, vinsterna är ju skattefria?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar det som att din fråga dels handlar om det finns några problem med att du och fin vän använder varandras inloggningar och bonusar när ni spelar, dels fråga om skatteaspekten av det hela.

Till att börja med kan konstateras att precis som du skriver, så undantas lotterivinster från inkomstbeskattning, vilket följer av inkomstskattelagen (IL) 8:3. Detta innebär, som du skriver, att varken du eller din vän kommer behöva ta upp eventuell vinst till beskattning. Skattefriheten gäller dock bara vissa typer av lotterivinster, då det ska vara fråga om lotterivinst från ett spel som enligt spellagen ska ha licens och även har en sådan licens, alternativt att det är ett spel som tillhandhålls i ett land inom EES och inte kräver licens. Troligtvis är förutsättningarna för skattefrihet uppfyllda i ditt fall.

Utan att veta exakt hur inloggning sker i ert fall, så bör det som jag förstår inte vara problematiskt att ni använder varandrasinlogg förutsatt att ni båda är överens att den andre gör detta, samt inte legitimerar er som varandra med exempelvis elektroniskt bank-id. Att ni i eran tur väljer att dela upp vinsten mellan er sig, är något ni i enlighet med avtalsfriheten kan göra.

Hoppas det var svaret på din fråga! Återkom annars gärna med ytterligare omständigheter.

Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1427)
2021-02-22 Kan min makes barn sälja vår bostad genom hans framtidsfullmakt?
2021-02-22 Deposition och avbokning i avtal
2021-02-21 Lån om man sitter i fängelse?
2021-02-21 Kan man ingå avtal där betalning ska ske vid försäljning?

Alla besvarade frågor (89537)