Socialtjänsten. Hembesök och ekonomiskt bistånd

Hej igen

Jag undrar även om jag är tvingad att släppa in socialtjänsten i min lägenhet?

Dom hävdar att ekonomiskt bistånd inte kan utbetalas om dom inte får tillträde till lägenheten,tilläggas bör att min pojkvän har vissa saker här så som kläder en tandborste och även sängplats då han som jag skrev innan vistas hos mig dom perioder jag mår dåligt och är rörelsebegränsad vilket kan vara allt mellan någon dag upp till en vecka.

Mvh

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns ett antal avgöranden från Justitieombudsmannen (JO) där socialtjänsten har kritiserats för att ha gjort oanmälda hembesök. Ett sådant är JO avgörandet med diarienummer 6502-2015.

I avgörandet framgick att socialtjänsten hade gjort ett oanmält hembesök hos en person i syfte att klarlägga om personens behov av hemtjänst hade ändrats. JO hade ingen invändning i sig mot att socialtjänsten gjorde ett hembesök hos mannen, men socialtjänstens verksamhet ska bygga på respekt för människors integritet (1:1 st. 3 Socialtjänstlagen). I det ligger bland annat att socialnämnden ska väga de intrång i den personliga integritet som en åtgärd från socialnämndens sida medför mot de intressen som myndigheten har att tillgodose. Med den bakgrunden ansåg JO att socialtjänsten borde ha tagit kontakt med mannen innan hembesöket skulle äga rum, till exempel per telefon.

Socialtjänsten har alltså inte rätt att göra oanmälda hembesök; de ska vara frivilligt och meddelas innan om det kommer att ske. Observera att hembesök alltid måste ske på frivillig basis, socialtjänsten får aldrig komma in i din bostad utan din tillåtelse. Det kan dock innebära, precis som de har sagt till dig, att du inte kommer få beviljat ekonomiskt bistånd.

Det bör tilläggas att omständigheten att din pojkvän bor hos dig i perioder kan försvåra din chans att bli beviljad ekonomisk bistånd, eftersom socialtjänsten normalt räknar med att ni i första hand hjälper varandra ekonomiskt. En annan sak att tänka på är om du blir beviljad ekonomiskt bistånd utan att socialtjänsten vet om att din pojkvän bor hos dig, men som de får reda på senare, är att du då riskerar att behöva betala tillbaka hela bidraget. Man får inte medveten lura socialtjänsten.

Hoppas du fick svar på din fråga!

mvh

Fredrik RisingRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Förvaltningsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000