Skulder från den andra maken vid skilsmässa

2016-01-18 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Hej!Min man och jag ska skilja oss. Huset vi bor i är enskild egendom på hans sida, samt att han har en enskild firma som ligger i minus. Han säger att jag kommer att gå härifrån med skulder. Är det möjligt? Jag tänker att hans enskilda hus borde ligga som säkerhet för skulderna på hans enskilda firma eller fungerar det inte så?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Äktenskapsbalken (se här) (ÄktB) är den lag som reglerar makars ekonomiska förhållanden. Vid skilsmässa ska makarnas egendom fördelas genom bodelning enligt 9 kap 1 § ÄktB. Enligt 10 kap 1 § ÄktB ska makarnas giftorättsgods ingå i bodelningen. Giftorättsgods är allt som inte är enskild egendom enligt 7 kap 1 § ÄktB. Enligt 11 kap 2 § 1 stycket ÄktB har båda makarna rätt att få täckning för sina skulder ur giftorättsgodset. Har en av makarna mer skulder än tillgångar finns det ingenting kvar till delningen. Den andre makens tillgångar används inte för att täcka den andres skulder.

I ditt fall innebär detta att din make har rätt att få täckning för sina skulder ur giftorättsgodset även fast har har enskild egendom. Den enskilda egendomen ska bara täcka de skulder som är förenade med särskild förmånsrätt i den enskilda egendomen (till exempel fastighetspant), bara om den enskilda egendomen inte räcker till får man använda giftorättsgodset för att täcka de skulderna. Eftersom att det inte framgår om din makes skulder har särskild förmånsrätt i den enskilda egendomen skulle jag säga att han har rätt att få täckning för dem genom giftorättsgodset. Har han mer skulder än tillgångar finns ingen egendom kvar till delningen från hans sida. Du kommer däremot inte behöva använda din egendom för att täcka hans skulder.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (964)
2020-10-19 Vilka dokument behöver jag för att styrka skilsmässan i det land vi gifte oss?
2020-10-18 När är en skilsmässa befogad?
2020-10-08 Kan jag köpa en bil under skilsmässoprocessen?
2020-10-04 Får man betänketid för skilsmässa om barnet fyller 16 under betänketiden?

Alla besvarade frågor (85191)