Skriva ett testamente eller livförsäkring för att kunna bo kvar i bostad?

2017-09-21 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej! Jag och min partner (vi är gifta) har två gemensamma små barn, min partner har även två vuxna barn sedan tidigare. Vi äger tillsammans en bostad. Jag vill se till att jag kan bo kvar i bostaden om han dör. Jag har förstått att det finns några alternativ, till exempel:1. Min partner skriver testamente på att jag är arvtagare, vilket gör att särkullsbarnen bara får ut sin laglott. Man kan argumentera att det är rimligt i och med att särkullsbarnen är vuxna, och jag då blir ensam kvar med två minderåriga barn som jag behöver försörja tills de flyttar hemifrån. Men risken finns att särkullsbarnen blir besvikna att inte få arvet. Jag tror dock inte jag vill att särkullsbarnen ska få något efterarv när jag dör, eftersom jag tänker att det kan leda till oklarheter. 2. Vi skriver inget testamente, utan har en livförsäkring som täcker upp för särkullsbarnens arv. Men det kan bli dyrt att ha en livförsäkring med ett högt belopp. Enligt försäkringsbolaget tas livförsäkringen inte in i dödsboet, stämmer detta? Jag vill ju att den kan användas till att köpa ut särkullsbarnen, inte att det ska bli ännu mer pengar att fördela. Andra faktorer är om jag eller min partner ärver pengar/fastigheter från våra respektive föräldrar.Om min partner ärver egendom från sina föräldrar (och vi skriver äktenskapsförord om att detta är enskild egendom), och går bort före mig. Är det då enbart särskullsbarnen som ärver denna egendom? Eller ärver även våra gemensamma barn från denna egendom?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Då du har flera frågor tänkte jag börja med att beskriva hur ni kan reglera att du får bo kvar i lägenheten och sedan beskriva vad som händer med eventuell enskild egendom.

Testamente eller livförsäkring:
Som du skriver är testamente ett alternativ och något jag skulle rekommendera er. Förvisso är det sant att om ni skriver ett testamente där du ärver allt får särkullsbarnen bara ut sin laglott. Den är något ni inte kan testamentera bort. Det man ska tänka på är att barnen har rätt att få ut sin laglott oavsett hur mycket eller lite egendomar det finns i dödsboet. En laglott är enkelt förklarat hälften av en arvslott som är vad de skulle fått om det inte funnits ett testamente (7 kap 1 § ärvdabalken). Ett exempel på det är, om det finns 100 000 kronor i dödsboet och det är två barn och ni inte har skrivit testamente skulle de ärva 50 000 kronor vardera. Men skriver ni testamente där du ärver allt har de rätt att få sin laglott som blir 25 000 kronor vardera. Alltså kan man genom testamentet inte testamentera bort bostaden om inte det finns andra egendomar som kan täcka särkullsbarnens laglott, annars har de rätt att få ut en del av bostaden om det är den enda egendomen.

En livförsäkring är också ett bra alternativ men som du säger kan det bli dyrt med den. En livförsäkring ingår normalt inte i dödsboet. Detta gäller dock bara om det finns en förmånstagare (14 kap 7 § försäkringsavtalslagen). Här måste din partner skriva in dig som förmånstagare och då kommer pengarna betalas ut till dig vid ett dödsfall utan att ingå vid en bodelning.

Vad som händer med enskild egendom:
Skulle din partner ärva pengar eller egendom med ett förbehåll att det ska vara enskild egendom, eller att ni bestämmer att det ska vara enskild egendom kommer det som sagt inte tillfalla sig vid ett dödsfall. Det kommer då att tillfalla din partners barn arvingar vilket är dennes barn. Detta gäller både de gemensamma och särkullsbarnen.

Hoppas du känner att du fick svar på dina frågor och om ni vill ni ha hjälp med att skriva ett testamente är ni välkomna att vända er till vår tjänst för testamenten.

Mathilda Wihlborg
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1248)
2021-11-29 Hur stor del ska särkullbarnet erhålla?
2021-11-25 Ska makar ärva vardera parts enskilda egendom då det endast finns barn utanför äktenskapet?
2021-11-24 Särkullbarn har rätt till arv direkt
2021-11-23 Hur fördelas arvet och kan bodelningen jämkas?

Alla besvarade frågor (97671)