Skillnaden mellan bodelning och arvskiftet och bodelningsavtals utformning och s
Hej,
Hur ska ett bodelningsavtal se ut mellan maka och makens efterlevande barn, gemensamma barn finns också. Och vad är egentligen skillnad mellan Arvskifte och Bodelning?
Med vänlig hälsning,
Jeanette
Lawline svarar
Hej och tack för att du valt att ställa en fråga till Lawline!
Jag kommer att besvara din frågor i omvänd ordning eftersom det kommer att generera i ett mer pedagogiskt svar.
Skillnaden mellan bodelning och arvskifte
Efter att en person har avlidit ska dödsboet först göra en bouppteckning, för att därefter skifta boet, vilket kallas arvskifte.
Under bouppteckningen antecknas den avlidnes tillgångar och skulder såsom de var vid dödsfallet, 20 kap 4 § Ärvdabalk (1958:637), ÄB, se https://lagen.nu/1958:637#K20. Efter att bouppteckningen är gjord ska alla skulderna i dödsboet betalas och de tillgångarna som vid det tillfället är kvar kommer att ingå i arvskiftet, jämför 23 kap 2 §, ÄB, där det uppges att om någon av dödsbodelägarna motsätter sig det får boet inte skiftas innan alla skulder är betalda. Anledningen är helt enkelt att dödsboet kan kräva tillbaka egendom som är skiftad om en borgenär begär betalning av skulden, så kallad återgång.
Det är genom arvskiftet och avrskifteshandlingen som egendomen från dödsboet omvandlas till en konkret rätt till det enskilda egendomssubjektet, det vill säga det är då dödsbodelägarna får laglig äganderätt till arvegodset.
Utformningen av ett bodelningsavtal
Bodelningsavtalet träffas mellan den efterlevande maken och och den avlidnas arvingar, samt i förekommande fall även testamentstagare. Ett bodelningsavtal måste vara skriftligt och undertecknat av parterna, viket kan ske genom ombud om alla inte vill närvara personligen, 9 kap 5 § Äktenskapsbalk (1987:230), ÄktB, se https://lagen.nu/1987:230#K9.
Utöver angivna formkrav står det inte mer i lagtexten, utan följande krav får utläsas ur NJA 1994 s. 265. I målet har Högsta Domstolen slagit fast att utöver kravet på skriftlighet samt underskrifter, måste det gå att utläsa ur bodelningsavtalet att ett skifte av den egendom det gäller har skett och vilka tillgångar som har fördelats. Det behöver dock inte anges hur fördelningen har skett. Det har dock av praktiska skäl lyfts fram att det torde anges i bodelninsavtalet hur de viktigaste tillgångarna och skulderna har fördelats.
Sammanfattningsvis
Sammanfattningsvis sker först bodelning där dödsboet antecknar boets tillgångar och skulder, sedan regleras alla skulder och till sist skiftas boets kvarvarande tillgångar mellan arvtagarna genom arvskifte.
Ett bodelningsavtal har 3 essentiella krav: det ska vara skriftligt, undertecknat av parterna och det ska kunna utläsas ur avtalet att skifte har skett av den egendom det är frågan om.
Vill ni ha hjälp att utforma ett bodelningsavtal, tveka inte att boka tid med en av våra jurister, se http://www.lawline.se/vara_tjanster/avtal
Hoppas att du fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,