Skador orsakade av katt

FRÅGA
Hej! Förra veckan kom jag och våran hund in på våran tomt efter en promenad, precis innanför tomten, skymd, står en grannkatt och klöser våran 7 månaders cavalier i ögat, två ggr, varpå vi åker in till djursjukhuset och får då veta att katten klöst hål på hinna på två ställen, men just då kan dom inte se om linsen är skadad då det är för mycket blod i ögat. Vi var på återbesök i dag och det visar sig att linsen är skadad och han behöver operation för att kunna se igen. Vetrinärskostnaderna är uppe i 10.000 varpå våran (Tack och lov goda) försäkring har betalat 6000 av dom, men nu återstår operationskostnader och sjukhusvistelse och mera medicin, VAD har egentligen kattägaren för ansvar här?
SVAR

Hej,
tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter har kattägare ansvar för att deras katt inte ska orsaka skada. Dock gäller inget strikt ansvar, det innebär att det krävs att din granne har orsakat skadan genom uppsåt eller vårdslöshet för att denne ska bli skadeståndsskyldig, se 2 kap. 1 § skadeståndslagen (1972:207). Det blir svårt att bevisa detta från din sida, sannolikt har det inte förelegat någon vårdslöshet från grannens sida.

Du kommer sannolikt inte att få något skadestånd från grannen. Om du vill kan du dock påtala att hans katt orsakat skadan, men det finns ingen laglig rätt att utfå ersättning.

Med vänliga hälsningar

Daniel Scharff
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skadeståndssansvar för djurägare (423)
2020-09-24 Skadestånd på grund av hund
2020-09-20 Vad kan jag få ersättning för vid sakskada orsakad av en hund?
2020-09-19 Vilket skadeståndsansvar har en hundägare vid skador på katt
2020-09-17 Vem kan man kräva på skadestånd vid sakskada orsakad av hund?

Alla besvarade frågor (84460)