Skadeståndsansvar för hund

FRÅGA
Hej! Blev den 1/1 påhoppad av en rottweiler som angrep mot mitt ansikte men jag skyddade mig med min högerarm som hunden tog ett ordentligt tag i. Angreppett skedde när jag stod helt still och väntade på att ägaren skulle dyka upp pga att hunden morrade när dörr låset öppnats elektriskt inifrån lokalen efter jag ringt på.Självklart kommer jag att kräva ägaren på samtliga kostnader som jag haft av angreppet men undrar om skadestånd?Vad är rimligt?Jag kan ju nämna att kvinnan som kom och tog omhand om hunden sa något om att något hänt när hunden var yngre så hon verkade inte speciellt överraskad.Läkarna tror inte att jag kommer få några fysiska men annat än kraftig ärrbildning. Psykiskt är ju svårt att sia om men hoppas ju slippa sådana besvär eftersom jag själv är hundägare och i begrepp att köpa just en rottweiler.Tacksam för svar Mvh Roger Holmström
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline!

Vid det fall en hund orsakar någon eller något skada gäller Lag om översyn över hundar och katter. Enligt lagens 1§ gäller att hundar ska hållas under sådan tillsyn, med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter, som krävs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. I fallet verkar det som att hundägaren har brustit i sin översyn då denne har haft kännedom om att hunden är aggressiv.

Detta spelar sedermera ingen roll. Enligt samma lags 19§ föreligger det ett strikt ansvar för hundar. Detta innebär att om skada uppkommer orsakad av en hund, ska dess ägare ersätta skadan oavsett om denne inte medverkat eller vållat skadan. Alla skador som en hund orsakar är man som hundägare ansvarig för.

Du kommer med andra ord få ersättning för samtliga kostnader som angreppet åsamkats dig. I fallet gällande psykiskt lidande kommer vara svårt att dels bevisa men också förutspå då det verkar som att sådant inte uppstått ännu. Uppkommer detta vid senare tillfälle kan det bli möjligt att åberopa det strikta ansvaret för att få ut ersättning.

Hoppas svaret hjälpte dig! Ha en fortsatt trevlig dag.

Marcus Anstrin
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadeståndssansvar för djurägare (437)
2020-12-28 Vilket ansvar har en hundägare vars hund biter någon?
2020-12-20 Ersättning för skador orsakade av hundar
2020-12-19 Kan man få skadestånd efter att ha blivit biten av en hund?
2020-11-30 Får man ha lös hund på inhägnad tomt?

Alla besvarade frågor (88449)