Skadeståndsansvar för ägare till hund

2017-09-25 i Strikt ansvar
FRÅGA
Hej, jag passade en hund åt min kompis som påstod att hunden var frisk. Han var dock inte det och var magsjuk. Under tiden jag passade honom så spydde han ner det mesta i min lägenhet, blandannat soffan och min laptop. Laptopen gick sönder och hur ska vi hantera detta? Ägaren tycker att det är mitt fel. Men det var hennes hund som orsakade skadan. Vad är det som gäller då?
SVAR

Hej, tack för att du vände dig till Lawline med din fråga!

Svaret på din fråga hittar du i lagen om tillsyn över hundar och katter.

När det gäller ägaransvar för hundar så gäller det strikt ansvar (se 19 §), det betyder att ägaren står för alla skador som orsakas av hunden trots att ägaren inte är vållande. Det krävs dock alltid ett orsakssamband mellan skadan och händelsen. Det betyder att för att du ska få skadestånd för kostnaden på din dator måste du kunna bevisa att den har gått sönder på grund av hundens gärning.

Kan du bevisa ett orsakssamband har du möjlighet att rikta ett skadeståndsanspråk mot ägaren till hunden. Att starta en process för att kräva in skadestånd kan dock bli dyrt och finns det försäkring som täcker din skada kommer istället den att täcka ersättningen.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Julia Gustafsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Strikt ansvar (89)
2021-07-26 Skada som uppstått efter att hund sprungit efter barn
2021-07-08 ansvarsskada
2021-07-04 Rätt till skadestånd/ersättning när ens hund blivit påkörd?
2021-06-21 Ersättning för skada som orsakats av hund

Alla besvarade frågor (94327)