Skadestånd för sakskada orsakad av katt?

FRÅGA
Jag har problem med grannens katt som är på min bil. Har fått skador på lacken. Har pratat med kattägaren som inget gör, har varit kontakt med fastighetsägaren som inget gör .
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Om jag har tolkat dig rätt undrar du om du på något sätt kan få ersättning för skadan på bilen. Lag om tillsyn över hundar och katter reglerar en kattägares tillsynsplikt. Enligt 1 § i nämnda lag har kattägare ansvar för att deras katt inte ska orsaka skada. För att en kattägare ska bli skadeståndsskyldig för skada som dennes katt orsakat, krävs det att ägaren orsakat skadan genom att visa på vårdslöshet eller uppsåtlighet, se 2 kapitlet 1 § Skadeståndslagen. Om du kan bevisa att kattägaren varit vårdslös eller uppsåtlig kan du alltså erhålla skadestånd.

Vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?