Ska tillgångar bank och aktier delas lika vid skilsmässa?

2019-09-02 i Bodelning
FRÅGA
Skilsmässa. Skall tillgångar i bank och exempelvis aktier delas lika vid en skilsmässa mellan makarna när inget äktenskapsförord finns?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För din fråga är Äktenskapsbalken (ÄktB) tillämplig lag.

Vad ska ingå i en bodelning?

Vid en skilsmässa ska en bodelning som huvudregel genomföras (9 kap. 1 § ÄktB). I en bodelning ska allt giftorättsgods ingå. Allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods. Egendom kan göras enskild genom exempelvis äktenskapsförord eller om man mottagit gåva eller testamenterad egendom med villkoret att det ska utgöra enskild egendom. Har egendom inte gjorts till enskild egendom är den giftorättsgods och ska ingå i bodelningen (10 kap. 1 § ÄktB samt 7 kap. 1-2 § ÄktB).

Ska banktillgångar och aktier ingå?

Banktillgångar och aktier ska ingå i bodelningen om de är giftorättsgods. De läggs samman till en summa tillsammans med övrigt giftorättsgods från båda makarna och den sammanlagda massan delas sedan som huvudregel lika mellan makarna (11 kap. 3 § ÄktB).

Som svar på din fråga ska alltså banktillgångar och aktier ingå i bodelningen tillsammans med övrigt giftorättsgods om de inte gjorts till enskild egendom.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Jonna Johansson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
ALHallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-03 08:22
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2298)
2019-09-19 Räknas bohag från tiden innan äktenskapet med i bodelningen?
2019-09-16 Kan vi återta bodelning som gjorts under äktenskapet?
2019-09-16 Mitt ex vill varken köpa eller sälja vårt fritidshus
2019-09-15 Ingår de saker som jag har köpt sedan min flytt i en eventuell bodelning?

Alla besvarade frågor (72915)