Ska särkullbarnen få efterarv?

2017-10-09 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej, Jag har en arvsfråga, som jag gärna skulle vilja ha svar på.Alvar och Gunilla är omgifta. Alvar har ett vuxet barn A sedan tidigare äktenskap, Gunilla har två vuxna barn B och C.Gunilla avlider. Dödsbodelägare är således make och två särkullbarn. Total behållning i boet är 2 mnkr (1,2 mnkr från Gunilla och 800 tkr från Alvar). Alvars giftorättsandel är 1 mnkr. Kvar att fördela är 500 tkr till Alvar och laglott om 250 tkr till vardera B och C.Några år senare avlider Alvar. Vad återstår för B och C att ärva från Alvars dödsbo, som är att hänföra till modern Gunilla?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Efterlevande make (Alvar) ärver inte framför särkullbarnen B och C, förutsatt att B och C inte avstår från sin arvsrätt, (3 kap. 1 § 1 st. Ärvdabalken). Det innebär att när Gunilla avlider så ärver särkullbarnen B och C hela arvet, dvs. 500 000 kr vardera, (2 kap. 1 § Ärvdabalken).

När Alvar sedan går bort så ärver B och C ingenting. Det finns inget efterarv i detta fall.

Mitt svar utgår från att det inte finns något testamente eftersom det inte nämns i frågan. Om det nu är så att det finns ett testamente så använd kommentarsfunktionen nedan eller ställ en ny fråga.

Hoppas att du fick svar på din fråga!
Vänligen,

Anduena Krasnigi
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1197)
2021-07-26 Särkullbarns rätt till arv före fostermors rätt
2021-07-09 Särkullebarn och efterlevande make - vem har rätt till arvet?
2021-06-29 Hur fördelas arv när båda makarna har särkullbarn och ett gemensamt barn?
2021-06-28 Vad får min mans särkullbarn ut i arv direkt?

Alla besvarade frågor (94218)