Ska pengar en person får strax innan skilsmässan ingå i bodelningen?

2017-11-05 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Om en person som står i begrepp av skilja sig, vinner en betydande summa pengar strax innan skilsmässan träder i kraft (exempelvis en Trisslott, 15 000 kr/månaden i 2 år, jag hittar på ett exempel), tillfaller vinsten även den partnern eller är den personlig?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om äktenskapsskillnad hittar du i äktenskapsbalken (ÄktB).

Vid skilsmässa ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom en bodelning. (9 kap 1 § ÄktB) Bodelningen skall göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes. (9 kap 2 § ÄktB) Med "dag då talan väcktes" avses den dag då ansökan om äktenskapsskillnad kom in till tingsrätten. Det har alltså ingen betydelse om egendomsförhållandena ändras efter den dagen, bodelningen utgår från den egendom som personerna ägde dagen då ansökan kom in.

Det är alltså bara egendom som makarna hade redan när talan om äktenskapsskillnad väcktes som ska ingå i bodelningen och delas mellan dem. Om personen skulle vinna på en trisslott efter dagen då talan om äktenskapsskillnad väcktes ska de pengarna alltså inte ingå i bodelningen utan vinsten är personlig.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med Vänliga Hälsningar

Annelie Burström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?