Separation med barn och byte av dagis

2017-08-27 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
föräldrabalken (FB) (1949:381)Jag och min sambo funderar på att separera och jag undrar vad som gäller med vår son som vi har gemensam vårdnad om. Jag vill bo kvar i samma område som idag (närförort i stockholm) medans min sambo säger att hon inte har råd och kommer flytta långt ut i Stockholmsområdet. Hon säger då att vår son måste byta dagis till det område där hon väljer att bo istället för att få gå kvar på nuvarande dagis där han trivs väldigt bra. Är det så att vårt barn verkligen måste byta dagis för att min sambo ska få lättare med hämtning och lämning? Tanken är att vi ska ha varannanveckas boende .
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Enligt 6 kap 13 § och 11 § i föräldrabalken (1949:381) (FB) bestämmer föräldrarna gemensamt I frågor som rör barnets personliga angelägenheter. I takt med barnets stigande ålder ska allt större hänsyn tas till barnets egna synpunkter och önskemål. Detta innebär att föräldrar ni tillsammans beslutar i de frågor som gäller ert barn och att en av er inte kan bestämma i frågor som exempelvis var barnet ska gå på dagis. Utöver detta ska enligt 6 kap. 2 a § barnets bästa vara avgörande för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge. Att barnet byter dagis när han trivs på det han går på, är troligen inte förenligt med denna princip.

Sammantaget är frågan om var barnet ska gå på dagis ett gemensamt beslut för er föräldrar, och när detta avgöra ska man ha barnets bästa I åtanke. Som sagt är det troligen bäst för barnet att stanna på sitt nuvarande dagis.

Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, om du har ytterligare funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Beatrice Walldov
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3686)
2022-01-16 Generellt om räkningar i ett dödsbo
2022-01-07 Samboförhållande - Bodelning - Och arv
2022-01-07 Missbruk av fullmakt?
2022-01-05 Kan ett uppehållstillstånd återkallas pga skilsmässa?

Alla besvarade frågor (98494)