Särkullsbarns arvsrätt

2016-08-31 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej,Min pappa är omgift och hans fru har gått bort. Han har fyra barn och hon har två, inga gemensamma. Den ena dottern till min pappas fru har valt att få ut sin laglott vid bodelningen. Den andra har valt att inte göra det. Vad händer när min pappa går bort. Hur delas arvet upp utifrån ovanstående?Det finns inget äktenskapsförord.
SVAR

Hej och tack för din fråga.

Om din fars frus dotter har avstått sin arvsrätt efter sin mor till förmån för er far så har er far ärvt dennes arvslott med så kallad fri förfoganderätt, vilket innebär att han inte kan testamentera bort denna. Efter din fars bortgång har dottern en arvsrätt.

Efterarvet för särkullsbarn beräknas som en kvotdel ur den förmögenhetsmassa som den sist avlidna maken efterlämnar. Kvotdelen beräknas genom att den lott som den efterlevande maken (er far) ärver efter den först avlidne maken (er fars fru) med fri förfoganderätt delas med hela den förmögenhetsmassa som er far efterlämnar. Det innebär att om er fars förmögenhet har ökat efter det att er fars fru avlidit leder detta till att den arvslott er fars frus dotter ska erhålla blir större än den den arvslott som er far erhöll från sin fru.

Hoppas att svaret var till din hjälp. Har du fler frågor är du välkommen att ställa en ny till Lawline.

Hälsningar

Bartu Bugdayli
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll