Särkullsbarnens rätt att få ut sitt arv direkt

2017-10-08 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej jag undrar hur det fungerar med arv. Är gift vi har inga gemensamma barn, däremot särkullsbarn på båda sidor. Om någon av oss avlider så undrar jag: vi har ett fritidshus där vi äger det till 50% var, vi har också en bostadsrätt 50% var. Hur fördelas arvet? Jag har hela tiden trott att vi ärver varandra tillsammans med särkullsbarnen. Nu har jag hört att så inte är fallet. Att särkullsbarnen ärver allt efter den föräldern som avlider. Min fråga: ärver vi ingenting efter varandra? Mvh Birgitta
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

När en person avlider ärver dennes avkomlingar kvarlåtenskapen. Arvlåtarens barn ärver lika stor del (arvslotten), se 2 kapitlet 1 § ärvdabalken (ÄB). Om arvlåtaren var gift, skall kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken och makarnas gemensamma bröstarvingar har istället rätt till efterarv när den efterlevande maken avlider. MEN, har den avlidna maken särkullbarn, har de rätt att få ut sitt arv direkt. Särkullbarnen kan dock välja att avstå denna rätt till förmån för efterlevande make. Särkullbarnen har då rätt till efterarv, se 3 kapitlet 1,2 och 9 §§ ÄB.

Med vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?