Särkullbarns rätt till laglott
Hej Lawline och tack för en bra tjänst!
Jag undrar vad som sker med arvet och efterarvet om vår omgifta pappa går bort.
Vår mamma gick bort och våra föräldrar hade ett inbördes testamente där den överlevande skulle sitta kvar i orubbat bo med fri förfoganderätt. Vi är 2 barn där jag är särkullbarn. Jag avstod min laglott i enlighet med min mors önskan. I testamentet som vi godkände står det att mitt halvsyskon och jag skall bedömas som likvärdiga arvingar och ärva halva boet var efter den sist avlidne.
Vad sker nu om pappa skulle testamentera bort sin del av boet? Jag förstår att mammas del lyfts ur dödsboet men kan han testamentera bort resten av sin kvarlåtenskap till den nya frun eller har vi barn även här en laglott som skydd. I så fall, skulle 3/4 av hela hans kvarlåtenskap delas lika mellan mig och mitt halvsyskon eller?
Lawline svarar
Hej,
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Arv och testamente regleras i ärvdabalken (ÄB), som du hittar här.
Precis som du konstaterar har du och ditt halvsyskon rätt till efterarv från er mamma. Det som er pappa ärvde från henne kan han alltså inte testamentera bort utan det tillfaller er två. Vad gäller hans del av boet som han äger med full äganderätt står det honom fritt att testamentera bort det, men i sådana fall har man som bröstarvinge (d.v.s. avkomling i rakt nedstigande led) en rätt att påkalla jämkning i testamentet och på sätt få ut sin laglott, se 7 kap. 3 § ÄB.
Eftersom du nämner att du avstod din laglott i samband med att din mamma avled känns det rimligt att anta att du är hennes särkullbarn. I sådana fall har du ingen rätt till laglott i samband med att din pappa avlider, då du inte är hans bröstarvinge. Ditt halvsyskon har dock rätt att få ut sin laglott, som utgör hälften av dennes arvslott enligt 7 kap. 1 § ÄB. Eftersom halvsyskonet är den enda bröstarvingen utgör hans/hennes laglott ½ av pappans kvarlåtenskap.
Hoppas du fick svar på din fråga!
Vänligen,