Särkullbarns rätt till direktarv

2017-10-30 i Särkullbarn
FRÅGA
Arvsrätt särkullsbarn Min mamma o pappa är gifta. De har två gemensamma barn (jag o min bror). Min pappa har även en som sen tidigare. Nu är min mamma orolig vad som händer när min pappa går bort. Pappa har skrivit över huset som de bor o på mamman men även då så har väl min halvbror rätt till sin laglott? Kan ha kasta ut mamma och kräva att han får sin del? Även när hon lever? Eller kan man skjuta på det så hon sitter i orubbat bo? Hon kommer inte kunna lösa ut min halvbror utan att sälja huset och det känns ju inte så kul. Hur kan man lösa detta så att arvet för särkullsbarnet skjuts framåt eller testamenteras bort? Gäller alltså bara huset där mamma o pappa bor plus inventarierna. Vänligen
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det stämmer att särkullbarnet har rätt till sin del direkt (3 kap. 1 § ärvdabalken). Det går inte att testamentera bort dennes arv helt. Vad som är möjligt är att din pappa testamenterar bort all sin egendom till någon annan. Särkullbarnet kommer då behöva begära jämkning för att få sin laglott, som är hälften av det denne egentligen skulle ärvt (7 kap 1 § ärvdabalken). Har däremot din pappa skrivit över sin del av huset på din mamma, har inte särkullbarnet rätt att ärva någon del av huset, utan endast annan egendom som din pappa har, förutsatt att huset är enskild egendom. Jag föreslår därför att din mamma och pappa upprättar ett äktenskapsförord, i vilket de skriver att huset är din mamma enskilda egendom. Särkullbarnet kommer då inte få del av huset, eftersom enskild egendom inte ingår i bodelningen om din pappa går bort (7 kap. 2 § och 10 kap. 1 § ärvdabalken). Särkullbarnets laglott kommer i så fall endast beräknas i er pappas kvarlåtenskap (egendom som tillhör en avliden person).

Vänligen

Pontus Schenkel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1223)
2021-09-18 Särkullbarns rätt till arv
2021-09-17 Kan mammas särkullbarn ärva pappas egendom?
2021-09-14 Vad händer om en make dör och har särkullbarn?
2021-09-14 ​Kan den efterlevande maken/makan bo kvar i det gemensamma huset när det finns särkullbarn?

Alla besvarade frågor (95697)