Särkullbarns rätt till det gemensamma huset
Hej!
Jag och min man är gifta och äger en lika stor del i huset vi bor i. Han har barn sedan tidigare, jag har inga barn. Vi har äktenskapsförord då jag äger en sommarstuga ensam, och han äger en sommarstuga och skog ensam. I testamentet så ska mina arvingar ärva min sommarstuga, hans arvingar ärva hans sommarstuga och skog. Enligt testamentet ärver jag vårt gemensamma hus. Hans sommarstuga och skog ska vara värd lika mycket eller mer som hans del i vårt gemensamma hus. Tanken med testamentet är att jag ska sitta skyddad i huset vi äger tillsammans ifall han dör före mig.
Kan hans barn kräva något ur vårt gemensamma hus?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Om din make avlider har hans tidigare barn, särkullbarnen, alltid rätt till hälften av din makes kvarlåtenskap. Hälften av din makes kvarlåtenskap är den så kallade laglotten (7 kap. 1 § ärvdabalken). Barnen har då rätt till värdet av halva kvarlåtenskapen, inte viss egendom. Din makes kvarlåtenskap är i detta fall hälften av huset samt hans sommarstuga och skog. I testamentet har barnen fått rätt till sommarstugan och skogen vilket då är hälften eller mer av hans kvarlåtenskap. Barnen har därför ingen rätt till att kräva något ur det gemensamma huset.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du undrar något ytterligare får du gärna ställa din fråga i kommentarsfältet nedan!
Med vänlig hälsning,