Särkullbarns rätt till arv och efterarv
Hej
Jag köpte mitt hus 1980 , sen träffade jag en kvinna som jag gifte mig med år 2000.
Jag har själv betalat alla räkningar och allt vi köpt. Min fru har skulder hos kronofogden så hon kan köpa
något på avbetalning. Nu är det så att hon är väldigt sjuk. När hon går bort är då hennes barn berättigad till att ärva allt som är mitt?
Lawline svarar
Hej,
tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag tolkar det som att barnen som din fru har inte är era gemensamma barn och att ni inte har några gemensamma barn. Vidare finns det inget äktenskapsförord, testamente eller liknande.
Efter din frus bortgång ska en bodelning ske (9 kap. 1 § äktenskapsbalken). Vid denna bodelning är huvudregeln att makarna ska dela lika på nettoförmögenheten (11 kap. 3 § äktenskapsbalken). Det innebär att all giftorättsgods ska sammanföras och delas lika. Sedan ska en arvsfördelning ske. Utgångspunkten vid arvsfördelningen är att den avlidnes barn ska ärva (2 kap. 1 § ärvdabalken). Om den avlidne var gift ska emellertid den efterlevande maken ärva (3 kap. 1 § ärvdabalken). Det finns dock ett undantag till denna lagregel och det är särkullbarns rätt till arv. Särkullbarn, barn till den avlidne som inte är barn till den efterlevande maken, har rätt att få ut sitt arv direkt (3 kap. 1 § ärvdabalken). De har då rätt till att sinsemellan dela lika på hälften av kvarlåtenskapen vilket är deras laglott (7 kap. 1 § ärvdabalken). När ni avlider så har din frus barn rätt till resten av arvet efter deras mor, sk. efterarv (3 kap. 2 § ärvdabalken).
Sammanfattningsvis innebär ovan nämnda att allt det som du och din fru äger ska sammanföras och delas i två. Av hennes del ska hälften gå till hennes barn och hälften till dig. När du avlider har hennes barnen rätt att få resterande del av arvet efter deras mor som tillföll dig. Hennes barn har dock ingen rätt att ärva dig utan det tillfaller dina eventuella barn, syskon, föräldrar och liknande.
Vänligen,