Särkullbarns rätt till arv och delgivning av dödsboet

Jag har aldrig mött min biologiska pappa men för ca 2 år sen ringde hans dotter och meddelade att han dött 80 år gammal. Borde inte nån myndighet berätta att han dött. Brukar det alltid finnas arv eller livförsäkring som betalas ut även till mig som särkullebarn, jag är alltså inte adopterad men har väll rätt till laglott eller kan det vara så att det inte finns nått arv eller pengar??? Nyfiken

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!
Som särkullbarn har du enligt lag rätt till din laglott om det finns ett arv, se ärvdabalken (https://lagen.nu/1958:637). Om det finns arv eller inte beror på hur mycket egendom och skuld den avlidne hade när den gick bort. Finns det arv så ska detta dock alltid ärvas av den som går först i arvsordningen. Särkullbarn går först enligt lag, även före make till den avlidne, se https://lagen.nu/1958:637#K3P1S1


När någon avlider så bildas ett dödsbo efter denna personen. Alla som är arvingar enligt lagen eller enligt testamente (om det finns något sådant) blir dödsbodelägare enligt lag (https://lagen.nu/1958:637#K18P1S1).
Dödsbodelägarna ska delges och förvalta dödsboets egendomar. Alltså ska du ha delgetts att din pappa avlidit och att du är del av hans dödsbo.

Med vänlig hälsningHanna GustafssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Särkullbarn? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning