Särkullbarns rätt att avstå arv

Ett särkullbarn, två bröstarvingar. Särkullbarnet har avstått sin del till förmån för att änkan ska sitta i orubbat bo. Hur stora delar av arvet får var och en?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Ett särkullbarn, kan precis som du säger, avstå sitt arv till förmån för förälderns make eller maka.

När ett särkullbarn väljer att avstå från sitt arv efter föräldern har han eller hon istället rätt att ärva förälderns make eller maka. De regler som ska tillämpas vid en sådan situation är reglerna om efterarv.

För att beräkna efterarvet använder man sig av kvotdelar. Låt oss säga att änkan var gift med en man som efterlämnade 3 miljoner kronor. Kvinnans hade tillgångar till ett värde av 1 miljon kronor. Kvinnan kommer efter arvet från sin man ha tillgångar till ett värde av 4 miljoner kronor

Mannen hade tre barn. De tre barnen ska dela lika på de 3 miljoner kronor som han lämnade efter sig i moderns förvaltning. Barnen ska således ärva en miljon kronor vardera. Fruns bröstarvingar, de två barnen som inte är särkullbarn, kommer att ärva hälften var av hennes tillgångar. Av hennes tillgångar återstår 1 miljon, vilket blir 500 000 kronor vardera.

De bröstarvingar paret hade gemensamt kommer således att ärva 1 500 000 kronor vardera. 1 000 000 härstammar från fadern och 500 000 från modern. Särkullbarnet kommer att ärva 1 000 000 efter sin far.

Jag vill avslutningsvis betona att det inte är säkert att änkan har kvar de 3 miljoner kronor hon ärvt av sin make eftersom att hon ärver dem med fri förfoganderätt. Det innebär att hon får göra vad hon vill med pengarna förutom att testamentera bort dem. När man beräknar efterarv är det kvotdelen som utgör den viktiga faktorn. Vilken summa som finns kvar att fördela är mindre intressant.

Lagrummen som behandlar den här frågan är:

3:1 Ärdabalk (1958:637) (ÄB)

3:2 ÄB

3:9 ÄB

Hoppas att du fick svar på din fråga.

Vänligen,

Malin BrännströmRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Särkullbarn? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning