Särkullbarns rätt att avstå arv

2017-10-24 i Särkullbarn
FRÅGA
Ett särkullbarn, två bröstarvingar. Särkullbarnet har avstått sin del till förmån för att änkan ska sitta i orubbat bo. Hur stora delar av arvet får var och en?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Ett särkullbarn, kan precis som du säger, avstå sitt arv till förmån för förälderns make eller maka.

När ett särkullbarn väljer att avstå från sitt arv efter föräldern har han eller hon istället rätt att ärva förälderns make eller maka. De regler som ska tillämpas vid en sådan situation är reglerna om efterarv.

För att beräkna efterarvet använder man sig av kvotdelar. Låt oss säga att änkan var gift med en man som efterlämnade 3 miljoner kronor. Kvinnans hade tillgångar till ett värde av 1 miljon kronor. Kvinnan kommer efter arvet från sin man ha tillgångar till ett värde av 4 miljoner kronor

Mannen hade tre barn. De tre barnen ska dela lika på de 3 miljoner kronor som han lämnade efter sig i moderns förvaltning. Barnen ska således ärva en miljon kronor vardera. Fruns bröstarvingar, de två barnen som inte är särkullbarn, kommer att ärva hälften var av hennes tillgångar. Av hennes tillgångar återstår 1 miljon, vilket blir 500 000 kronor vardera.

De bröstarvingar paret hade gemensamt kommer således att ärva 1 500 000 kronor vardera. 1 000 000 härstammar från fadern och 500 000 från modern. Särkullbarnet kommer att ärva 1 000 000 efter sin far.

Jag vill avslutningsvis betona att det inte är säkert att änkan har kvar de 3 miljoner kronor hon ärvt av sin make eftersom att hon ärver dem med fri förfoganderätt. Det innebär att hon får göra vad hon vill med pengarna förutom att testamentera bort dem. När man beräknar efterarv är det kvotdelen som utgör den viktiga faktorn. Vilken summa som finns kvar att fördela är mindre intressant.

Lagrummen som behandlar den här frågan är:

3:1 Ärdabalk (1958:637) (ÄB)

3:2 ÄB

3:9 ÄB

Hoppas att du fick svar på din fråga.

Vänligen,

Malin Brännström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1223)
2021-09-18 Särkullbarns rätt till arv
2021-09-17 Kan mammas särkullbarn ärva pappas egendom?
2021-09-14 Vad händer om en make dör och har särkullbarn?
2021-09-14 ​Kan den efterlevande maken/makan bo kvar i det gemensamma huset när det finns särkullbarn?

Alla besvarade frågor (95700)