Särkullbarns arvsrätt

2019-04-22 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej ! Min far är gift med en kvinna som inte är min mamma ? Ar jag rätt att ärva honom ändå ? Min far har 2 barn som är hans biologiska barn jag och min storebror ! Vad har vi rätt till efter våran far ?
SVAR

Hej!

Tack för din fråga.

Både du och din bror är så kallade särkullsbarn, barn som inte är ens makes barn. När er far går bort så görs en bodelning mellan honom och hans fru, vanligtvis får de vars hälften om inga äktenskapsförord eller enskild egendom finns.

Vad som hamnar på er fars lott efter bodelningen har hans barn rätt till. Eftersom ni är två stycken så är er arvslott vars 50 % av kvarlåtenskapen, denna har ni rätt att få ut omedelbart, 3:1 1 st ärvdabalken.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Patrik Olsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej! Svaret från Patrik ovan och svaret som finns på sidan jag länkar nedan skriver av Emelie, säger inte de olika saker om samma sorts situation? Båda situationerna handlar om särkullbarns rätt till arv. Inga testamenten eller enskilda egendomar verkar finnas. Jag tolkar det ni skrivit så här: Patrik skriver att efterlevande make får 50 % i bodelningen. Av resterande halva får särkullbarnen endast sin laglott, resten går till maken. Emelie skriver att efterlevande make får 50 % i bodelningen. Av resterande halva får särkullbarnet sin arvslott och efterlevande make får förfoga över de gemensamma barnens arvslott. Varför arvslott i det ena fallet och laglott i det andra fallet till särkullbarnen? https://lawline.se/answers/sarkullbarns-arvsratt-1 Vänlig hälsning, Helena
2019-04-25 20:15
Hej! Tack för påpekandet Helena, det är jag som blandat ihop det. Som det står i 3:1 1 st ärvdabalken så har ett särkullsbarn rätt att få ut sin arvslott, alltså hela hens arv omedelbart. Ursäkta misstaget! MVH Patrik O
2019-04-26 23:11
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (947)
2019-08-08 Förälder har gift om sig, ärver den nya maken och dennes barn sedan tidigare äktenskap?
2019-08-07 Hur ska kvarlåtenskapen fördelas mellan den avlidnes arvingar?
2019-08-07 Särkullbarn får ut sin arvslott direkt medan gemensamma barn mellan makar har rätt till efterarv
2019-08-06 Kan särkullbarn ärva förälderns partners lägenhet?

Alla besvarade frågor (72087)