Särkullbarns arvsrätt
Hej
Det är så att vi är fyra bröstarvingar samt ett särkullbarn på pappas sida ,
Mina föräldrar ska upprätta ett testamente.
Mina föräldrar vill att så lite som möjligt ska gå till särkullbarnet, min mamma är orolig över att hon ska behöva ge särkullbarnet från sina egna pengar?
Då de är gifta så har det blivit sagt från jurist att deras summor kommer läggas ihop till en gemensam pott då dem har gått bort.
och att detta ska delas upp lika mellan både oss bröstarvinge samt särkull ?
stämmer detta?
hur kan man säkerställa att hon enbart får sin del , sin laglott?
har hon även rätt att få pengar både om hennes pappa dör samt senare om min mamma dör ? Kan hon få två gånger ?
mamma är öven orolig över att hon kan komma och ta saker som tillhör oss? hur kan man undvika det? ska man skriva upp allt mista detalj på möbler dylikt i testamente?
min mamma vill även att när hon dör så ska vi få hennes pengar samt hennes mammas pengar,
min mormor gick bort och mamma fick ett arv som hon är orolig över kommer kunna tas av särkullbarn eller min pappa.
Hon vill det ska gå till oss barn enbart.
De har ett äktenskapsförord.
Mamma äger det mesta, och vill att vi barn ska ha allt,
Pappa har skrivit över bil och annat mm på min mamma, men hur kan testamentet hjälpa henne?
Kan min pappa ge oss pengar i dagsläget dela ut lite?
men måste han ge särkullbarnet det med då?
Kan hon kräva något?
Hoppas på svar
Med vänlig hälsning
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag vill börja med att klargöra att det är i första hand bröstarvingar som ärver när någon avlider. Eftersom särkullbarnet endast är bröstarvinge till din pappa så har denne således bara rätt att ärva din pappa. Att dina föräldrar är gifta påverkar alltså inte detta.
När man är gifta och en av makarna dör så görs en bodelning, dvs makarnas egendom delas upp dem emellan. Om inte enskild egendom finns så är huvudregeln att allt makarna äger fördelas jämnt emellan dem. Den delen som tillhör den avlidne maken utgör då dennes kvarlåtenskap och är det som dennes arvingar ska dela på. Eftersom att maken var gift så har dock den efterlevande makan rätt till makesarv, vilket innebär att makan ärver egendomen med fri förfoganderätt (får använda pengarna som hen vill men inte skänka eller testamentera bort det) till dess att hen avlider då arvingarna efter den först avlidne maken har rätt att få ut sitt arv. Arvet efter den först avlidne maken räknas ut till en kvot, dvs hur stor del arvet utgör av den efterlevandes totala egendom vid tiden för arvsskiftet efter den först avlidne maken. Det är sedan denna kvot som används för att vid den andre makens död kunna räkna ut hur mycket av egendomen som utgör arvet efter maken.
Undantag från detta är att särkullbarn har rätt att få ut sin del när dennes förälder dör, dvs ditt syskon på din pappas sida har rätt att få ut sin del av arvet efter din pappa när han dör och behöver inte som ni andra syskon vänta tills din mamma dör.
När den andre maken dör sker ytterligare en bodelning och då tas först bort så stor del av egendomen som utgör arvet efter maken och detta fördelas då mellan den först avlidne makens arvingar. Det som återstår av den andre makens egendom ska då fördelas mellan dennes arvingar.
Genom att en make dör så upplöses äktenskapet och det behöver därför göras en bodelning. Även om de var gifta så delas alltså deras egendom upp precis som vid en skilsmässa.
Förklaringen som givits ovan är relativt komplex, men det jag vill få fram är att oavsett vem av dina föräldrar som dör först så har inte din pappas särkullbarn någon rätt att ärva din mamma eftersom deras egendom inte klumpas ihop utan hålls isär. Om din pappa vill försäkra sig om att hans särkullbarn får så lite som möjligt så har han även möjlighet att skriva testamente som förklarar att särkullbarnet endast ska få ut sin laglott.
Angående din mammas egendom så uppfattar jag det som att hon och din far redan reglerat detta i äktenskapsförord, vilket också är det bästa sättet att hantera det. Det bör dock påtalas att din pappa alltid har rätt till så pass stort makesarv att hans totala egendom uppgår till fyra prisbasbelopp vilket för 2018 är 182 000kr.
Hoppas svaret var till hjälp och lycka till!