Särkullbarns arvsrätt

2017-11-25 i Särkullbarn
FRÅGA
hej jag har en fråga, min pappa dog han var gift hade två gemensamma barn och fyra särkullsbarn hur räknas arvet ut. jag är ett av särkullsbarnen
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Först och främst kommer en bodelning göras vid en av makarnas död. Dessa räknas då samman och delas därefter lika makarna emellan. Vad din pappa skulle få ut ur denna del är hans kvarlåtenskap. Av denna kvarlåtenskap ska den avlidnes bröstarvingar, det vill säga barn både i och utanför aktuellt äktenskap, dela lika på kvarlåtenskapen.

Huvudregeln är att kvarlåtenskapen ska tillfalla den efterlevande maken, din pappas fru (giftorättsgodset samt eventuell enskild egendom). Har däremot den avlidne maken ett särkullbarn, dvs. ett barn som inte är den efterlevande makens barn (du i det här fallet), kommer bodelning i första hand ske. Därefter kommer, om särkullbarnet begär det, kunna få ta ut sitt arv ur kvarlåtenskapen, enligt första stycket, direkt efter bodelning. Detta framgår av Äktenskapsbalken 3 kap. 1§. Särkullbarnet har även en möjlighet att avstå sitt arv efter det att föräldern har gått bort, vilket kommer ge personen rätt till efterarv efter den efterlevande maken, Äktenskapsbalken 3 kap. 9§.

Hoppas att svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1247)
2021-11-25 Ska makar ärva vardera parts enskilda egendom då det endast finns barn utanför äktenskapet?
2021-11-24 Särkullbarn har rätt till arv direkt
2021-11-23 Hur fördelas arvet och kan bodelningen jämkas?
2021-11-19 Är det särkullbarnen som ärver eller den efterlevande maken?

Alla besvarade frågor (97358)