Särkullbarns arvsrätt

2017-10-27 i Särkullbarn
FRÅGA
Min mor är gift sedan några år tillbaka med en man som inte är min far min mors man har två barn jag är ensam barn.1. Om min mor går bort först hur blir arvet?2. Om min mors man går bort först hur blir arvet?3. Måste arvet tas ut av barnen vid dödsfall direkt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Vid det fall att en make dör ärver den efterlevande maken som huvudregel kvarlåtenskapen efter den avlidna. Denna regel har dock ett undantag då den avlidna maken har ett särkullbarn, dvs. ett barn som inte är den efterlevande makens barn. Särkullbarn har då rätt att få ut sitt arv direkt framför den efterlevande maken. Detta framgår av Äktenskapsbalken 3 kap. 1§.

Denna rätt gäller såvida det inte finns något upprättat testamente till förmån för den efterlevande. Trots ett sådant eventuellt testamente har särkullbarnet rätt att begära jämkning av testamentet och få ut en halv arvslott, kallad laglott. Detta innebär att testamentet inskränks av laglotten, och den efterlevande maken ärver därför mindre egendom. Detta regleras i Äktenskapsbalken 7 kap. 1-3§§.

Detta innebär för din del att:

1. Vid det fall din mor går bort kommer du få tillgång till din arvsberättigade del genast.

2. Vid det fall din mors man går bort kommer dennes barn vara arvsberättigade genast.

3. Vad man skall ha i åtanke är att de arvsberättigade kan avstå sitt arv till fördel för den efterlevande maken som då ärver med fri förfoganderätt. Barnen kommer därefter då få ta del av sitt arv när den efterlevande maken avlider.

För att få mer hjälp hänvisar jag dig till Lawlines juridiska byrå genom att klicka på "boka tid med jurist" ovan. Hoppas att svaret hjälpte dig.

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1223)
2021-09-18 Särkullbarns rätt till arv
2021-09-17 Kan mammas särkullbarn ärva pappas egendom?
2021-09-14 Vad händer om en make dör och har särkullbarn?
2021-09-14 ​Kan den efterlevande maken/makan bo kvar i det gemensamma huset när det finns särkullbarn?

Alla besvarade frågor (95779)