Särkullbarns arvsrätt

2017-02-22 i Särkullbarn
FRÅGA
Om man är omgift och vi har inte gemensamma barn, men jag har barn från ett äktenskap innan, vem får ärva mig när jag dör? nån som sa att mina barn ärver allt och min nuvarande fru ärver inget. Hur är det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Vid det fall att en make dör ärver den efterlevande maken som huvudregel kvarlåtenskapen efter den avlidna. Denna regel har dock ett undantag då den avlidna maken har ett särkullbarn, dvs. ett barn som inte är den efterlevande makens barn. Särkullbarn har då rätt att få ut sitt arv direkt framför den efterlevande maken. Detta framgår av Äktenskapsbalken 3 kap. 1§.

Denna rätt gäller såvida det inte finns något upprättat testamente till förmån för den efterlevande. Trots ett sådant eventuellt testamente har särkullbarnet rätt att begära jämkning av testamentet och få ut en halv arvslott, kallad laglott. Detta innebär att testamentet inskränks av laglotten, och den efterlevande maken ärver därför mindre egendom. Detta regleras i Äktenskapsbalken 7 kap. 1-3§§.

Sammanfattningsvis: det stämmer att ett barn från ett tidigare äktenskap kommer att ärva dig när du dör. Du kan däremot inskränka denna rätt genom att upprätta ett testamente. För hjälp med detta hänvisar jag dig till Lawlines juridiska byrå, genom att trycka på fliken "boka tid med jurist" ovan.

Hoppas att svaret var till din hjälp, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1197)
2021-07-26 Särkullbarns rätt till arv före fostermors rätt
2021-07-09 Särkullebarn och efterlevande make - vem har rätt till arvet?
2021-06-29 Hur fördelas arv när båda makarna har särkullbarn och ett gemensamt barn?
2021-06-28 Vad får min mans särkullbarn ut i arv direkt?

Alla besvarade frågor (94271)