Särkullbarns arvsrätt

2017-02-01 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej! Vi är gifta och köpte en bostadsrätt till min frus dotter. På kontraktet står min fru till 90% som ägare och hennes dotter till 10%. Om min fru skulle avlida före mig, ärver jag då de 90% som min fru står för? Vi var gifta när lägenheten köptes.M.v.h. Tommy
SVAR

Hej!

Avgörande i fallet är om bostadsrätten tillfaller som giftorättsgods, eller om något äktenskapsförord är upprättat gällande bostadsrätten, och därför föreskrivit att bostadsrätten ska vara enskild egendom. Om fallet är att bostadsrätten är enskild egendom kommer denna att tillfalla dottern, om inget testamente eller liknande är föreskrivet om bostadsrätten, då enskild egendom inte ingår vid bodelning.

Om bostadsrätten är giftorättsgods kommer värdet av den (de 90%) ingå vid bodelning er emellan. Det ska konstateras att efter en eventuell bodelning kommer särkullbarnet kunna, enligt Ärvdabalken 3 kap. 1§ kräva ut sin arvslott. Arvslotten i fallet skulle vara det som tillfaller din fru vid bodelning, samt eventuell enskild egendom.

Beroende på hur äganderättsförhållandena ser ut kan denna (eller en del av denna) mycket väl tillfalla dig vid en eventuell bodelning, dvs. hur stora era tillgångar och skulder ser ut. Detta är dock omöjligt att svara på utifrån informationen i fallet.

Ha en fortsatt trevlig dag, och tack för att du vänder dig till Lawline!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1197)
2021-07-26 Särkullbarns rätt till arv före fostermors rätt
2021-07-09 Särkullebarn och efterlevande make - vem har rätt till arvet?
2021-06-29 Hur fördelas arv när båda makarna har särkullbarn och ett gemensamt barn?
2021-06-28 Vad får min mans särkullbarn ut i arv direkt?

Alla besvarade frågor (94220)